Consilierii judeteni Doinita Maria Bãlãnesc si Ion Hirghidus sunt cei care le propun colegilor acordarea titlului de cetãtean de onoare lui Marian Boboc.
Marian Boboc este o personalitate recunoscutã atât pe plan local cât si national, remarcându-se printr-o bogatã activitate în domeniul culturii.
”Trãsãturile sale morale care dovedesc cã se simte responsabil nu numai profesional, ci si în relatiile cu oamenii, îi dã mãsura angajamentului fatã de sine însusi si lumea în care trãieste, completându-i personalitatea sa complexã. Prin sustinuta sa activitate culturalã a avut o contributie majorã la dezvoltarea municipiului Petrosani si a judetului Hunedoara”, aratã cei doi consilierii judeteni, initiatorii proiectului de hotãrâre.
Marian Boboc s-a nãscut la data de 4 august 1967 la Petrosani. Din anul 2006 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost redactor sef al publicatiilor ”Abataj”, ”Sãptãmâna Vãii Jiului”, ”Orizont lupenean”, ”Noroc Bun”, ”Ortacul”.
Actualmente, Marian Boboc este redactor sef al cotidianului Ziarul Vãii Jiului.
Din anul 2019, Marian Boboc este angajat ca muzeograf la Muzeul Mineritului din Petrosani.
”Membru al Cenaclului Boema din Valea Jiului, care activeazã sub egida Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara. Împreunã cu Adrian Cerchez pune pe simeze, în 1991, expozitia de pictopoezie ”tina turner. Cornelia. Orasul cu barbã”. Autor al Expozitiei de Literaturã univeralã Marian Boboc (1993). Între 1993-1996 participã, alãturi de Petre Brait, la organizarea în Valea Jiului a Festivalului National de Literaturã ”Unde ne sunt visãtorii”. Din 2008, ”Prãvãlia cu istorii” – publicatie de istorii din Valea Jiului, gãzduitã de cotidianul Ziarul Vãii Jiului”, apare sub directia sa”, mai aratã cei doi consilieri judeteni.
Marian Boboc a lucrat o perioadã si la Mina Livezeni.  Este licentiat în filologie. De precizat este faptul cã semnãtura lui Marian Boboc apare pe mai multe volume de poezii si nu numai.
Marian Boboc este cetãtean de onoare al municipiului Petrosani din anul 2010, iar în anul 2015 a primit diploma de excelentã din partea Consiliului Judetean Hunedoara pentru ”întreaga sã activitate depusã în domeniul creatiei literare, pentru dezvoltarea si promovarea vietii culturale hunedorene, precum si pentru substantiala sã contributie adusã în domeniul publicisticii”.
Cosmin BACIU