Mina Petrila a fost închisã în anul 2015, însã încã se achizitioneazã servicii de pazã pentru  nitatea minierã care se aflã în administrarea Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului.
600.480 lei este valoarea contractului serviciilor de pazã. Contractul ar urma sã se desfãsoare pânã la data de 31.12.2020.
”Serviciile de pazã vor fi prestate la obiectivul Mina Petrila, cu sediul în Petrila, str. Minei nr. 2, jud. Hunedoara, din componenta SN.Î.M.V.J. S.A. În incinta Minei Petrila se aflã 5 imobile clasate ca si monumente istorice potrivit Ordinului nr. 2823/21.12.2015 al  Ministrului Culturii si 22 imobile sistate de la demolare, potrivit Legii nr. 422 din 18 iulie 2001 republicatã, acestea aflându-se în zona de protectie a monumentelor istorice.  În conformitate cu art. 36 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligati sã asigure paza acestora, în conditiile legii. De asemenea potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, republicatã cu modificãrile si completãrile ulterioare, societãtile nationale sunt obligate sã asigure paza bunurilor si valorilor, detinute cu orice titlu”, aratã caietul de sarcini.
Deoarece S.N.I.M.V.J. S.A. nu poate asigura paza cu personal propriu, acesta nefiind calificat si autorizat în acest scop si nu detine dotãrile necesare pentru asigurarea pazei înarmate cu arme neletale, serviciile de pazã necesare la Mina Petrila pot fi asigurate doar de societãti  specializate si autorizate în acest scop, în baza unui contract de achizitie publicã încheiat între autoritatea contractantã si furnizorul de servicii de pazã.
Cosmin BACIU