Nu mai mult de 20 la sutã din fondurile necesare sistemului de protectie socialã sunt finantate acum de unele primãrii. Asta este absolut insuficient, în conditiile în care sute de copii, bãtrâni si oameni fãrã ajutor, au nevoie de sprijin.
Organizatia Caritas atrage atentia cã are nevoie de bani si cã doar cu voluntari nu poate face fatã proiectelor pe care le are.
„Din punct de vedere al finantãrii, de 10 ani de zile, la începutul fiecãruia an, stãm si numãrãm banii. Sunt tot timpul insuficienti, pentru nevoile noastre, indiferent câte servicii avem disponibile. Sperãm ca anul acesta autoritãtile publice locale si judetene se vor apleca mai mult asupra serviciilor sociale si vor întelege cât de important este ca o comunitate sã aibã o sigurantã”, a spus Alexandru Kelemen, director Caritas Petrosani.
Caritas are în îngrijire copii ce provin din familii sãrace, la Centrul Maria Stein, unde mãnâncã si îsi fac temele, are bãtrâni pe care îi îngrijeste la domiciliu si un centru unde consiliazã tinerii. Toate acestea, însã, le face cu bani putini.
„Din pãcate, ultimul an fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-am avut din acest punct de vedere. De la Consiliul Judetean nu am primit niciun ban, iar de la CL Petrosani, bugetul oferit ne acoperã 20 – 30 % din cheltuielile pe care noi le avem”, a mai spus Alexandru Kelemen. Singura solutie vine de la partenerii din Germania si Austria, dar, la ultima vizitã a celor de la Caritas, acestia au atras atentia cã societatea noastrã este datoare sã se ocupe de aceste servicii sociale.
„Problema este cã noi cerem bani extern. Nu avem ce face si nici nu vrem sã lãsãm familiile sãrace si vârstnicii singuri, dar, asa cum am vorbit si la conferinta de luna trecutã, cei din Germania si Austria au spus cã trebuie sã existe un transfer al acestor servicii si noi, în fiecare an stãm si ne gândim dacã reusim sau nu sã completãm aceste venituri. Dacã nu reusim, toti acestia nu vor avea unde sã apeleze, atunci când chiar au nevoie”, mai afirmã Kelemen.
Organizatia Caritas, cu voluntarii pe care îi are, reuseste sã vinã în sprijinul unor copii care altfel nu ar avea nici mãcar o masã caldã, ori poate nu s-ar putea uita la televizor si nici temele nu le-ar avea fãcute. Dar Caritas are în îngrijire si peste 50 de bãtrâni pãrãsiti de copii în casele lor, dar si un centru pentru consilierea tinerilor cu probleme sociale.
Diana Mitrache