Cu finantare din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, sistemele de alimentare cu apã si canalizare din cadrul ariei de operare a Operatorului Regional S.C. APA PROD S.A. din judetul Hunedoara vor face obiectul unui amplu si necesar proces de reabilitare si extindere.
Vineri, 14 februarie 2020, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara s-a desfãsurat seminarul de prezentare a proiectului „Asistentã tehnicã pentru pregãtirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apã si apã uzatã din judetul Hunedoara”.
Evenimentul s-a desfãsurat în cadrul Adunãrii Generale a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (A.D.I.) „AQUA PREST HUNEDOARA”, la care au participat: Mihai Cozariuc, Lider de Asociere  INTERDEVELOPMENT SRL, Florin Zbârcea, responsabil tehnic proiect INTERDEVELOPMENT SRL, Victor Arion, Director General al SC APA PROD SA Deva, precum si membrii A.D.I. (primari si reprezentanti desemnati ai unitãtilor adminstrativ-teritoriale).
Termene ferme pentru predarea documentatiilor
Obiectivul general al Asistentei Tehnice constã în elaborarea documentatiilor tehnico – economice necesare pentru continuarea strategiei locale de dezvoltare a sectorului de apã si apã uzatã, în vederea atingerii tintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeanã, inclusiv asigurarea suportului necesar pe parcursul implementãrii lucrãrilor de investitii.
Pentru ca procedura de implementare a acestui proiect sã fie respectatã, au fost stabilite termene ferme de predare a documentatiilor de cãtre consultant beneficiarului SC APA PROD SA. Astfel, pânã la sfârsitul lunii aprilie 2020, consultantul va elabora Studiul de fezabilitate preliminar complet si documentatiile pentru avize si acorduri, iar pânã la sfârsitul trimestrului III 2020, consultantul va livra Aplicatia de finantare completã. Documentatiile de atribuire vor fi elaborate în douã etape si predate la sfârsitul lunii iunie 2020, respectiv sfârsitul lunii decembrie 2020.
Retele noi si aparaturã modernã pentru apã si canal
În cadrul seminarului a fost prezentatã lista de investitii finalã în care se regãsesc cele mai importante obiective din sistemele de alimentare cu apã, respectiv canalizare, care sunt vizate de proiectul în valoare de 180.818.346 euro.
Lista de investitii finalã din cadrul proiectului prezentat, respecta toate conditionalitatile impuse de Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), program care a fost elaborat pentru a rãspunde nevoilor de dezvoltare ale României, in infrastructura de apa si apa uzata.
Investitiile propuse cuprind reabilitarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, extinderea sistemului SCADA regional, dotarea laboratoarelor, achizitia de utilaje, echipamente si sisteme moderne de înregistrare a consumului de apã.
Principalele obiective de realizare a proiectului sunt:
1. Alimentare cu apa :
– Surse de apa noi (captare apa subterana prin foraj de adancime), 2 foraje;
– Statie de tratare apa potabila (noi si reabilitate), 2 unitati;
– Statii de clorinare (noi si reabilitate), 25 unitati;
– Aductiuni, conducte de transport/distributie – reabilitare (redimensionare si/sau relocare traseu si/sau înlocuire), 36,5 km ;
– Aductiuni, conducte de transport/distributie – extindere, 219,7 km ;
– Statii de pompare apa (noi si reabilitate), 26 unitati ;
– Rezervoare de inmagazinare (noi si reabilitate) , 19 unitati ;
– Retele de distributie (înfiintare si extindere), 136,2 km ;
– Retele de distributie (reabilitare), km 118,5 ;
– Statii de pompare de tip hidrofor (reabilitare), 26 unitati.
2. Canalizare:
– Retele de canalizare – înfiintare si extindere, 60,8 km ;
– Retele/colectoare principale de canalizare – reabilitare/recalibrare, 49,1 km ;
– Statii de pompare apa uzata (noi), 21 unitati ;
– Statii de pompare apa uzata (reabilitare), 13 unitati,
– Statii de epurare (reabilitare, extindere capacitati si modernizare procese tehnologice), 4 unitati;
Apã mai bunã, servicii la standarde europene
Conform obligatiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, precum si termenelor asumate prin Tratatul de Aderare, autoritãtile nationale trebuie sã asigure conformarea cu prevederile a douã directive: Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman si Directiva 91/271/CEE privind colectarea si epurarea apelor uzate de la aglomerãrile cu mai mult de 2000 locuitori echivalenti. În urma implementãrii acestui proiect din aria de operare a Operatorului Regional S.C. APA PROD S.A., eficienta si calitatea serviciilor prestate de alimentare cu apã si canalizare, vor fi conforme cu reglementãrile în vigoare ale Uniunii Europene.
Biroul de presã