Cazul bãrbatului de 31 de ani din Uricani, bãtut pânã a fost desfigurat de doi politisti din localitate s-a repetat si la Vulcan. Un bãrbat de 58 de ani a fost stâlcit în bãtaie de oamenii legii, sustine acesta. Deja în Valea Jiului, doar în acest an, au fost înregistrate numeroase cazuri în care politistii sunt acuzati de abuz si violentã. Pânã acum nici unul n-a plãtit, anchetele fiind în desfãsurare.

Incidentul revoltãtor a avut loc sãptãmâna trecutã pe un drum izolat dintr-un cãtun ce apartine de Vulcan, iar bãrbatul de 58 de ani a ajuns pe patul de spital cu mâinile rupte în urma corectiei aplicate de oamenii legii. Omul a mai avut certuri prin sat, însã acest lucru nu justificã în nici un fel violenta politistilor. Ilie Bâldea spune cã, de aceastã datã, nu a avut nici un conflict cu nimeni si pur si simplu a fost flancat cu o masinã de doi politisti iar apoi bãtut cu un levier pânã n-a mai stiut de el. A avut o ceartã în trecut cu familia unuia dintre politistii agresori si acum au prins momentul pentru a se rãzbuna crede victima bãtãusilor. „Am trecut pe lângã bar si m-am dus spre casã, mai avea trei kilometri. Din Vulcan pânã în Dealul Babei sunt 10 kilometri si barul e la vreo sapte kilometri. Pe drum a venit o masinã de teren si a trecut de mine apoi s-a pus în fata mea. Era un politist din Vulcan si un politist local de la noi din sat împreunã cu fratele lui. Au coborât politistul local si fratele lui si mi-a dat doi pumni în piept si apoi în cap. Eu am cãzut jos. A iesit si domnul politist de la Politia Vulcan cu un levier si mi-a dat peste mâini si peste genunchi pânã m-a nenorocit. Apoi mi-au dat cu pumnii în cap si când nu mai stiam de mine, apoi au sunat la politia localã. Mi-au pus cãtusele la mâini si m-au bãgat în spate. M-au mai bãtut si mã tineau cu cãtusele în masinã pânã am fãcut pe mine. L-a Politia Vulcan spuneau cã nu pot sã-mi dea cãtusele jos, cã nu gãsesc cheile. Ziceau sã dau declaratie, eu nu puteam cã eram legat si aveam mâinile rupte”, spune Ilie Bâldea, bãrbatul care sustine cã a fost nenorocit de un politist local împreunã cu un politist de la Politia Vulcan.

Are ambele mâini rupte

Omul este internat la Spitalul de Urgentã Petrosani cu operatii la ambele mâini. „Sunt operat, la stânga am avut fractura si mi-a bãgat placa si la dreapta tijã. La picior am fost bãtut de la genunchi, tot cu levierul, sã-mi spargã rotula. N-am reusit sã depun plângere pentru cã am mâinile fracturate. Dar pentru cã m-au distrus, o sã-i dau în judecatã”, mai spune victima. Atât politistii de la Politia Vulcan cât si sefii politistilor locali au o altã versiune în care Ilie Bâldea nu apare ca agresat. Noul viceprimar din Vulcan era aproape convins de faptul cã victima n-are vreo problemã atât timp cât nu a depus o plângere. I-ar fi imposibil credem noi, dat fiind faptul cã omul este pe patul de spital cu mâinile rupte. „Nu a apãrut nici o reclamatie în acest sens. Un cetãtean, Bâldea Ilie, dupã ce a consumat bãuturi alcoolice la birtul satului, a început o altercatie cu alti doi cetãteni. A fost chematã Politia Localã, au vrut sã-l aducã la sediu, s-a opus si a fost chematã Politia Vulcan fiind predat pentru cercetãri”, este aproape sigur viceprimarul Cristian Merisanu. Acesta admite însã cã, dacã totusi se va dovedi cã omul a fost bãtut si de subordonatul lui, îl va sanctiona drastic. „La Politia Vulcan, în data de 31 octombrie, au fost douã sesizãri. Una în jurul prânzului în care mai multi cetãteni din zona Dealul Babei au anuntat cã un individ amenintã cu arme albe si alte obiecte, iar în jurul orei 18, fiica individului ne-a sesizat cã a fost agresat de niste vecini. În cauzã au fost întocmite dosare penale privind cele sesizate si vom face verificãri. În urma identificãrii autorilor faptei îi vom trage la rãspundere. Noi am demarat actiunile pentru lovire, agresiune si alte violente”, a declarat, inspectorul Iosif Arcana, seful Biroului Investigatii Criminale de la Politia Vulcan. Bãrbatul este disperat pentru cã muncea cu ziua pentru a-si asigura traiul zilnic. Are doi copii, un bãiat care e încã la scoalã si nu stie cum va reusi sã-i ofere cele necesare pentru cã nu mai poate munci.

Maximilian Gânju