Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat, în luna decembrie a anului trecut, un proiect de închidere a unui depozit de deseuri municipale din judetul Hunedoara, cu aproximativ  3,7 milioane de lei.
Era musai, spun autoritãtile locale si cele judetene, care  recunosc si cã acolo nu existã o groapã de gunoi propriu-zisã si, mai în glumã, mai în serios, admit cã nu se stie pe ce vor fi dati banii.
„Dacã mã întrebati pe mine, acolo nu este o groapã de gunoi, dar ni s-a impus sã facem lucrãri de ecologizare”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Este vorba despre groapa de gunoi neconformã de la Uricani, care, pânã la 30 decembrie 2020, trebuie sã fie închisã. Asta, desi acum terenul, pe care nu s-a mai depozitat deloc gunoi, aratã foarte bine, lucru rezultat în vara anului trecut, când o delegatie de la CJH a fost acolo sã inspecteze terenul.
Situatia pare una neverosimilã, pentru cã suma este uriasã si rãmâne de vãzut ce se va face cu banii primiti prin programul de închidere, lucrãrile urmând sã înceapã, cel mai probabil, în primãvarã.
În anul 2018, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotãrât cã România se face vinovatã cã nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însã eventuale sanctiuni financiare nu sunt aplicate în aceastã fazã a procedurii de infringement. Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare a fost  prelungitã pânã la data de 29 noiembrie 2019, iar proiectele eligibile sunt cele din Lista depozitelor de deseuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, furnizatã de cãtre Ministerul Mediului si publicatã pe site-ul AFM.
Ce spun actele?
“Depozitul neconform de deseuri menajere din Uricani a rãmas neînchis la finalizarea proiectului SMID Hunedoara, deoarece nu a îndeplinit conditiile de eligibilitate pentru a fi finantat din fonduri europene nerambursabile, mai precis nu a fost îndeplinitã conditia de eligibilitate referitoare la proprietatea publicã asupra terenului pe amplasamentul cãruia se aflã depozitul. Precizãm faptul cã terenul aferent depozitului neconform de deseuri municipale Uricani apartine unui proprietar privat  (doamna Murg Susana) potrivit extrasului de carte funciarã (…), iar cantitãtile de deseuri apartin UAT Uricani, asa cum rezultã din actul administrativ (…) emis de Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara, reprezentând “obligatiile de mediu pentru închiderea depozitului neconform de deseuri menajere Uricani, situat în partea de sud, sud-est a orasului Uricani, în fosta microcarierã de cãrbune Valomir/Balomir””, aratã documentatia CJ Hunedoara, care a stat la baza finantãrii lucrãrilor din Fondul de Mediu, de aceastã datã.
Nu mai putin de 3 hectare de teren din Uricani au fost cândva o groapã de gunoi, iar autoritãtile locale au obtinut, într-un final, prin instantã, ecologizarea acestuia. În anul 2009, terenul a fost clasificat ca fiind o groapã de gunoi, dar, între timp, pentru cã acolo nu au mai fost depuse deseuri, terenul a ajuns la o stare ce nu ar necesita acum îmbunãtãtiri. Cu toate acestea, acolo va fi investit 1 milion de euro din fondul de mediu.
Diana Mitrache