Exploatarea Minierã Livezeni – componentã importantã si de viitor în viata economicã si socialã a Municipiului Petrosani

Fiind singura minã de pe teritoriul Municipiului Petrosani, pentru administratia municipalã sunt de necontestat importanta economicã si socialã a Exploatãrii Miniere Livezeni, atât pentru ceea ce înseamnã calitatea de agent economic cât si de angajator pentru un numãr de 813 salariati.
Astfel, la momentul actual, productia de cãrbune de la EM Livezeni rezultã din exploatarea unui abataj frontal mecanizat în panoul 3, stratul 13, blocul IX si din efectuarea lucrãrilor de pregãtire de pe stratul 3 necesare pentru punerea în functie a unei noi capacitãti de productie.Cantitatea de huilã extrasã la EM Livezeni a înregistrat un trend ascendent, crescând de la 12662 tone în noiembrie, la 14703 tone în decembrie, pentru ca în luna ianuarie sã se ajungã la  o productie de 18603 tone. De asemenea, calitatea cãrbunelui extras la EM Livezeni este una dintre cele mai bune din întreg bazinul carbonifer al Vãii Jiului.
Din perspectiva activitãtii viitoare de la EM Livezeni, se fac eforturi serioase pentru pregãtirea unei noi capacitãti de productie, prin realizarea lucrãrilor necesare punerii în functie a unui nou abataj frontal mecanizat în panoul 4N, stratul 3, blocul VI a cãrui rezervã va fi extrasã în aproximativ 18 luni. Pentru asigurarea ritmicitãtii productiei, se vor demara lucrãri de pregãtire pentru conturarea unui alt abataj pe stratul 13 din blocul VII si lucrãri de deschidere pe stratul 5.
Se doreste ca, în cel mai scurt timp,  EM Livezeni sã functioneze, simultan, cu douã abataje de mare capacitate, realizând astfel o crestere semnificativã a productiei extrase si scãdere considerabilã a costurilor. Acest lucru ar întãri încrederea salariatilor în viitorul economic al minei, însã pentru atingerea acestui deziderat trebuie gãsite solutii de achizitionare a unui complex mecanizat.
EM Livezeni este una dintre cele douã mine active din bazinul carbonifer al Vãii Jiului, ultimele care mai exploateazã huilã pe teritoriul României. Trebuie retinut cã lupta împotriva schimbãrilor climatice nu presupune renuntarea la cãrbune decât în situatia în care nu suntem în stare sã asigurãm arderea sa curatã. Cãrbunele a fost si va rãmâne la temelia dezvoltãrii industriale si meritã respectat ca atare.
Consilier local, Eusebiu DURBACÃ

Advertisements

7 comentarii la „Exploatarea Minierã Livezeni – componentã importantã si de viitor în viata economicã si socialã a Municipiului Petrosani

 • 11 februarie 2020 la 20:36
  Permalink

  Doamne Ajuta ! La Mina Livezeni este carbune bun si se exploateaza cu costuri putine fiind aproape de putul principal (schip) . Trebuie investitii si complex mecanizat dar si tineri la fronturile de lucru . Pana in 2030 (se poate prelungi si dupa 2030 ca nu se stie ce se poate intampla la Cernavoda) se va mai da carbune pentru Termocentrala Paroseni care indeplineste toate conditiile de Mediu .

 • 12 februarie 2020 la 04:22
  Permalink

  pasarea malai viseza, daca mina livezeni ar fi avut productie sustinuta si continua ar fi fost totul ok in functionarea complexului dar cum sincopele la acesta unitate au fost mari si urmeaza si mai mari se impue altceva. cred ca acest articol se datoreaza faptului ca le-au murit laudatorii la livezeni iar minciuna e la loc de frunte

 • 12 februarie 2020 la 08:22
  Permalink

  Daca va extrage carbune la preturi competitive si suficient pentru functionarea termocentralei Paroseni, mina Livezeni are viitor. Daca viseaza la ajutoare de stat, atunci ar fi cazul sa se trezeasca si sa isi caute alt loc de munca.

 • 12 februarie 2020 la 09:36
  Permalink

  Woww, ce tare !!! Don`le consilier/director, pai un calcul simplu suna cam asa: in luna noiembrie ati produs 12662 t, adica 12662 / 25 = 506 t pe zi (21 zile lucratoare + 4 sambete platite dublu). Iar 506 / 813 = 0.62 t. Deci per salariat s-au produs 620 kg carbune pe zi (0.6 t), cu COMPLEX MECANIZAT! In conditiile in care doar termocentrala Paroseni arde cam 2000 tone carbune pe zi pentru functionare….
  Iar trendul ascendent continua….18603 t (ianuarie) / 25 = 744 t/zi lucratoare, adica 0.91 t/angajat/zi.
  Deci, cu complexul mecanizat s-a reusit „performanta” ca Livezeniul sa dea 910 kg de carbune/zi/angajat. Super tare….Pe haldele de steril 4-5 romulani aduna cam 25 de saci de carbune, la 20 kg/sac, adica vreo 500 de kg/zi/echipa. Si daca sunt vreo 2-3 echipe ce mai zicem….de pe haldele de steril si fara complex mecanizat…Ha, Ha.
  Don`le, lasa carnetul de partid si mai citeste cartea verde a normativelor din minerit….

 • 12 februarie 2020 la 19:20
  Permalink

  Atat de importanta si de viitor este,incat in cel mult 5-6 ani,o sa mai vedem cladirile doar in poze!Acolo va fi un splendid teren viran!Punem pariu?

 • 12 februarie 2020 la 19:30
  Permalink

  nu va e rusine acest articol oda a fost platit bine de durbaca disperat sa ajunga general?

Comentariile sunt închise.