Statiunea Straja în cifre:
– peste 100.000 de turisti
– încasãri la Primãrie de peste 1.800.000 lei;
– 473 de angajati;
– 90 de monitori de schi.

Straja ar putea aduce un milion de euro la bugetul local al municipiului Lupeni.  “O dezvoltare coerentã poate crea o alternativã economicã pentru municipiul Lupeni si de ocupare a fortei de muncã din localitate, rãmasã fãrã alternative dupã închiderea unitãtilor miniere”. Este pozitia oficialã a unui expert care a întocmit planul urbanistic zonal pentru Straja.
“Am avut un mare noroc cã dacã în municipiul Lupeni nu avem acel lac de acumulare de 75.000 de metri cubi si sã reusim sã avem realizare tunuri de zãpada, noi anul acesta nu schiam pe nicio pârtie. Investitia din Straja este una din putinele investitii bune în turism fãcute în România. Noi am stiut sã facem un proiect, am stiut ceea ce ne poate aduce o dezvoltare  corectã. Anul acesta ne-a adus 473 de oameni care lucreazã în Straja cu carte de muncã, avem 100 de monitori de schi care îi ajutã pe cei care vor sã învete sã schieze. Pânã în acest moment avem în jur de 15 miliarde de lei (1,5 milioane RON) care au fost încasate din ceea ce înseamnã beneficiile pe care Primãria municipiului Lupeni le gestioneazã. Sunt convins cã vom depãsi suma de 2 de milioane de lei. Cu acesti bani noi reusim sã îi întoarcem în favoarea orasului”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Primarul municipiului Lupeni, sperã ca în viitor Straja sã aducã bugetului local un milion de euro, bani ce vor fi investiti în localitate.
”Scopul meu este ca în 5-10 ani, statiunea Straja sã aducã în oras un milion de euro, bani de investitii pentru Lupeni”, a mai spus sursa citatã.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrak-uri,  pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km sunt acoperiti cu zãpadã artificialã. Chiar si asa încã mai sunt lucruri de fãcut în Straja.
“Mai sunt multe de fãcut în Straja. Trebuie sã gestionãm ceea ce avem. Avem în vedere realizarea de pârtii noi de schi, telescaune, telegondolã, bazine, salã de sport în masterplanul din Straja. Lucrurile pot evolua bine, dar totul se face în timp”, a mai spus sursa citatã.
Straja este cel mai bun exemplu de bune practice de parteneriat public-privat. În munte sunt  realizate investitii si de autoritãtile locale, dar si  investitorii privati au dezvoltat statiunea.
“Functioneazã foarte bine colaborarea (public – privat – n.r.) Nu lãsãm sã existe conflicte, facem în asa fel încât oamenii sã gãseascã un echilibru. Noi am gãsit acel echilibru, stim cu totii cã trebuie sã dezvoltãm statiunea. Conlucrãm bine. Sunt convins cã atunci când stãm cu totii la masã lucrurile merg în directia pozitivã”, a mai spus primarul din Lupeni.
Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacantã, pensiuni si vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 si 4 stele. Straja a fost declaratã statiune turisticã localã în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002. Principalele forme de turism practicate sunt turismul de recreere (de weekend) si odihnã, incluzând drumetii si sejururi; turismul sportiv – cu practicarea  sporturilor de iarnã (schi alpin, schi fond, snow-boarding, sanie, alpinism etc); practicarea unor sporturi extreme: zborul cu parapanta, mountain-bike. Existã numeroase posibilitãti de cazare si masã cu standarde superioare si medii,  vile, pensiuni si cabane particulare.
La Straja se organizeazã numeroase tabere atât vara, cât si iarna. Pe timp de varã exista tabere de  aventurã si nutritie  pentru prescolari, tabere de aventura pentru elevi, tabere de sãnãtate pentru copii supraponderali, tabere de sport si nutritie pentru adulti. Se organizeazã activitãti de descoperire a naturii, speologie, escalada, tiroliana, drumetii,  orientare cu busola, echitatie, statiunea Straja fiind un punct de plecare spre numeroasele trasee turistice ce pun în valoare peisajul natural. Exista si 2 trasee de MTB
Cosmin BACIU