Mai multe suprafete de teren ce au apartinut minelor din Valea Jiului vor fi ecologizate si procedeul se va finaliza în câteva luni. Stamin Purcaru, directorul general al Conversmin, societatea care se ocupã de închiderea si ecologizarea perimetrelor miniere, spune cã unul dintre aceste ternuri va fi cel dintre Lupeni si Vulcan.

Aflat pe Drumul National 66 A, perimetrul Lupeni Sud este acum o groapã de gunoi care te întâmpinã la intrarea în municipiul Lupeni. Zona urmeazã sã intre într-un proces de ecologizare de anul viitor din primãvarã, iar responsabilii de la Conversmin spun cã într-un an si jumãtate totul va fi adus „la verde”. „Oamenii nu vor mai trebui sã stie de groapa de gunoi, ci de Mina Lupeni Sud care ste prinsã în programul de ecologizare si cã azi, proiectul se aflã în faza de executie, iar anul viitor, în 2013 încep lucrãrile de executie de la suprafatã. Discutãm despre 30,8 hectare de teren, care acum creazã un aspect neplãcut la intrarea în municipiul Lupeni. Cred cã dacã ne apucãm în iulie 2013, în 15 luni cel mult, va fi gata”, a declarat Stamin Purcaru, director general Conversmin Bucuresti.

Un teren ecologizat si gata pregãtit pentru investitii, are nevoie de sprijin guvernamental. Tocmai de aceea, parlamentarul Cristian Resmeritã spune cã are planuri, împreunã cu administratiile locale. „Este bine cã proiectarea se va finaliza în primãvara care urmeazã, iar apoi acea zonã va ajunge la nivel de iarbã verde. Primãria de la Vulcan si cea de la Lupeni vor trebui sã vinã cu solutiile cele mai bune pentru acea parcelã de teren. Este foarte posibil ca acea suprafatã sã fie cea mai întinsã care se aflã în acelasi loc în Valea Jiului, iar atunci vom putea sprijini un proiect. Existã si posibilitatea de a lega cele douã muncipii prin acest loc, un vechi drum, din care dinspre Lupeni s-a construit o bucatã din el si cred cã va fi o zonã ce ar putea aduce chiar si noi locuri de muncã”, a spus Cristian Resmeritã, deputat din Lupeni.

La întâlnirea cu conducerea Conversmin au participat si cei din administratiile locale ale Lupeniului si Vulcanului. Fiecare a declarat cã ideea ecologizãrii este cea mai potrivitã, iar pe viitor vor gãsi si solutii pentru revitalizarea zonei. „Vrem CU totii sãeliminãm acea groapã urâtã si sigur, în colaborare cu primãria Lupeni sã gãsim o altã utilitate acelui teren. Încã nu stim exact ce va fi, dar pânã la finalizarea ecologizãrii vom avea câteva solutii”, a spus si Cristian Merisanu, viceprimar al municipiului Vulcan, în timp ce Gabriel Lungu, administratorul municipiului Lupeni a adãugat cã vrea ca zona sã fie deschisã oricãrui investitor. „Sunt mai multe drumuri care vor prinde viatã pe astfelde terenuri ce au apartinut minelor. Acest proiect e doar unul, iar anul viitor va putea fi construitã aici o bazã industrialã, sper eu, pentru cã în mod sigur e un teren care se preteazã la asa ceva”, a mai spus si Gabriel Lungu.

Responsabilii din Conversmin spun cã mai au în plan sã ecologizeze si alte perimetre foste miniere. Nu sunt excluse cele din Livezeni, Uricani, Câmpu lui Neag ori chiar Petrila.

Diana Mitrache