Salariile angajatilor Complexului Energetic Hunedoara ar putea creste, în perioada imediat urmãtoare. În plus, sunt avute în vedere angajãri la locurile de muncã direct productive. Totul face parte din planul de reorganizare al societãtii.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolventã anul trecut. În aceastã etapã sunt de parcurs o serie de pasi. Se întocmeste lista cu bunurile societãtii, lista celor ce au de recuperat bani, dar si mãsurile ce sunt avute în vedere pentru reorganizarea Complexului.  Reprezentatul statului român, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Rosu, îi linisteste pe angajati. Acesta sustine cã, cel putin pentru moment, nu sunt avute în vedere concedieri colective, ci din contrã s-ar putea face angajãri la locurile de muncã direct productive.
“În momentul de fatã societatea se aflã în insolventã, Legea 85 ne spune pasii pe care trebuie sã îi facem în aceastã procedurã. Suntem la stadiul în care facem inventarul  bunurilor pe care Complexul Energetic Hunedoara le are la cele 4 mine,  termocentralele Paroseni si Mintia. La jumãtatea lunii februarie va trebui sã întocmim tabelul preliminar al creditorilor. Pânã acum sunt în jur de 400 de creditori înscrisi care au de primit bani de la Complexul Energetic Hunedoara. Dupã definitivarea acestui pas vom putea discuta si de planul de reorganizare pe care creditorii  trebuie sã îl aprobe si sã putem sã functionãm în continuare. În momentul de fatã nu avem în plan sã facem concedieri, dimpotrivã, la societãtile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara e nevoie de angajãri, este nevoie de personal. Activitatea se desfãsoarã cu minus de personal si avem în vedere sã angajãm si oameni unde este nevoie, la posturile direct productive, în locuri unde chiar este nevoie de asa ceva”, a declarat Cristian Rosu, administrator special al Complexului Energetic Hunedoara.
Nici salariile nu vor fi diminuate. Împreunã cu sindicatele se negociazã coeficientii de ierarhizare, ceea ce va duce la o crestere a salariilor.
“Nu avem în plan sã tãiem salariile, dimpotrivã, acum suntem în negocieri cu sindicatele coeficientii de ierarhizare, ei sunt prevãzuti în contractul colectiv de muncã,  asta înseamnã cã în perioada urmãtoare salariile vor creste la Complexul Energetic Hunedoara, în niciun caz nu vor scãdea”, a mai spus sursa citatã. Adunarea generalã a creditorilor va trebui sã aprobe planul de reorganizare al Complexului Energetic Hunedoara. Acest lucru se va  întâmpla în vara  acestui an.
“CEH nu poate intra în faliment (dupã adunarea creditorilor –n.r.). ca sã intre în faliment, legea precizeazã cã doar dacã planul de reorganizare nu va fi aprobat. Despre planul de reorganizare vorbim cã va fi finalizat undeva în varã si abia atunci putem vorbi dacã va fi sau nu aprobat de comitetul creditorilor. Statul are de recuperat cei mai multi bani. La finalul lunii vom sti exact sumele pe care le au de recuperat  creditorii si câti creditori sunt. Lucrãm la un raport prin care sã vedem care au fost cauzele care au dus la aceste pierderi iar în momentul în care raportul va fi finalizat îl vom face public”, a mai subliniat administratorul special al CEH.
Salariatii sunt baza societãtii energetice. Pentru acestia se are în vedere realizarea unui plan de reorganizare care sã permitã functionarea  companiei, chiar dacã acest lucru se va desfãsura într-o formulã juridicã diferitã.
Cosmin BACIU