Universitatea din Petrosani si reprezentantii Ministerului Energiei au semnat, în luna mai a anului trecut, un parteneriat în urma cãruia, în urmãtorii 10 ani, vor califica în campusul de aici, dupã modelul din Constanta, specialisti în energie verde.
S-a spus atunci cã vreo 500 de oameni, cu precãdere din minerit, dar si tineri, vor fi  calificati pentru a lucra în domeniul energiei  regenerabile si 300  pentru partea de  distributie a energiei  electrice.
Doar cã socotelile au fost grav încurcate de cei de la Ministerul Fondurilor Europene, care nu au fãcut mai nimic si proiectul a rãmas fãrã finantare.
„Am avut o întâlnire cu fostul ministru al Energiei Anton Anton, care mi-a spus cã si  dorinta dumnealui este sã continue aceastã  initiativã, iar noi trebuie sã insistãm. Se asteptau fonduri europene pentru acest lucru, iar coordonatorul Michael Melczer spunea acum câteva zile recunostea cã nu s-au atras aceste fonduri europene”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani. Doar 6 tineri s-au calificat si au fãcut-o pe banii angajatorilor, care au scos din buzunar sume de 8.000 de euro si chiar 10.000 de euro. Sunt bani pe care Universitatea din Petrosani nu si i-a permis si se pare cã totul a fost blocat la Ministerul Fondurilor Europene. Michael Melczer a recunoscut cã proiectul este acum blocat si doar dacã vor fi accesate  fondurile se va putea  face ceva.
Asta, desi cerintele pe piata muncii sunt mari. „Sigur cã da si dovada  este cã cei câtiva care au terminat acest curs, unii fiind si din Valea Jiului, deja sunt angajati si au oferte în afara tãrii. E un  deficit care pentru cei care locuiesc în Valea  Jiului si vor sã  reconverteascã ar fi numai bine-venit”,  a mai adãugat rectorul Universitãtii din Petrosani.  Salariile în acest domeniu ar fi de 1.700 de euro, iar cei care s-au angajat ca debutanti, pentru cã lucreazã în corzi si au diverse sporuri, pot ajunge sã câstige sume importante de bani. Totul este sã urmeze cursurile, cursuri care acum, la Universitatea din Petrosani nu mai pot fi organizate.
Diana Mitrache