Nu mai putin de 320 de copii de la Scoala I.G Duca din Petrosani au citit împreunã, într-o zi în care, la nivel mondial, am  sãrbãtorit Ziua Internationalã a Cititului Împreunã – ZICI.
A fost un moment extraordinar, pentru cã totul a început la  o clasã de copii cu nevoi speciale, cãrora o astfel de activitate le este mai dificilã decât altora. Am gãsit la tablã o fetitã, care a citit o poveste, iar toti ceilalti au ascultat-o în bãnci. Aceastã actiune este la cea de a doua editie si acum copiii nu doar cã au citit si au ascultat povesti, dar au vorbit si despre cum pot salva planeta.
„Este pentru al doilea an când scoala noastrã face acest eveniment national si international alãturi de miscarea Citim împreunã în România si am vrut sã facem în stil mare astãzi, pentru cã avem alãturi de noi acum oameni ce ne-au ajutat când am avut competitii gen Special Olympics. Am  fãcut un eveniment la care am cooptat  320 de elevi de la învãtãmântul primar,  gimnazial si special, prin care toti acesti copii citesc pentru a vindeca planeta”, a spus Ramona Asan, coordonatoarea proiectului.
Vindecarea planetei vine tocmai din ideea de a economisi hârtia, iar pentru acest eveniment acesti copii special au primit semne de carte, cãrti si diplome. Este un mod de a-i încuraja,  actiunile de acest gen fiind mai dificile pentru ei, dar nu imposibile. „Este mai greu pentru ei sã citeascã, pentru cã ei sunt bombardati de  peste tot cu informatii pe internet, prin tv, iar  atunci preferã sã  primeascã informatii de acolo si cred cã este foarte important ca ei sã citeascã si totul sã vinã firesc de la scoalã si de acasã”, a mai spus Ramona Asan.  În plus, la actiune s-au raliat cei de la Asociatia Rosa Multiflora, care au dat premiile si au ajutat copiii sã înteleagã cã a citi este ca si cum ai pãsi pe o altã lume. Astfel, ei le-au oferit ca premii, semne de carte ce pot fi atârnate la clanta usii, pe care scrie „Nu deranjati „Citesc cea mai tare carte”.

„Asociatia Rosa Multiflora s-a ocupat întotdeauna si a ajutat cultura. Asocitia a scos foarte multe cãrti, iar acum, dacã tot am  început sã scoatem cãrti, le-am adus si acestor copii, acum de Ziua Cititului Împreunã”, a explicat Costel Avram, presedintele Asociatiai Rosa Multiflora. Ziua a început cu un concurs de citire si de cunostinte la clasele I-IV, apoi a avut loc un” Maraton de lecturã” la gimnaziu si la  învãtãmânt special, iar dupã-masã, la grãdinitã, a fost ”Seara cu povesti”, la care prescolarii au ascultat basme citite de pãrintii lor.
Diana Mitrache