Anul 2020 puncteazã câteva momente jubiliare în sportul Vãii Jiului: Minerul (CS) Vulcan – 100 de ani, Minerul Paroseni – 50 de ani, Stiinta Petrosani (fotbal) – 60 de ani, Cupa veteranilor la schi – 50 de editii. Tocmai de aceea periodic vom pune în paginã câteva rememorãri ale acelor perioade.

În urmã cu 35 de ani (1985), Vulcanul tinea în liga a III-a (divizia C) douã puternice echipe de fotbal, ambele în seria a 11-a, Minerul Paroseni si Minerul – Stiinta Vulcan. Minerul Stiinta Vulcan, antrenatã de Adi Cosoreanu si Constantin Cãtuti era bine plasatã la mijlocul clasamentului, având în componentã jucãtori ca Vilut, Oltean, V. Frãtilã, Postelnicu, Izsak, Adr. Barbu sau Marcel Topor.

De partea cealaltã, Minerul Paroseni se va lupta la titlu cu Mecanica Orãstie, în echipa lui Puiu Benea si Vasile ”Bombo” Ionescu gãsindu-i pe Crecan, Costel Ispir, Buzduga, Lelesan, Gicã Iordache, Matula, Nicu Bolos sau Baltaru. Dupã modelul cuplajelor de liga I (divizia A) stadionul ”Minerul” din Vulcan va fi gazda unui astfel de cuplaj, în etapa a 16-a (24 martie 1985). Primul meci, la ora 11:00, Minerul Stiinta Vulcan – IMIX Agnita, al doilea joc de la ora 13:00, Minerul Paroseni – Inter Sibiu. De retinut cã în aceea serie a diviziei ”C” juca atunci si CFR Cluj, aflatã în acel moment pe locul 11! Un stadion arhiplin, cu program de meci (vezi facsimilul), o atmosferã trãitã la maxim de echipele acelor vremuri…

… Si un derby local!

Aventura Paroseniului în divizia B se încheiase. Timp de trei campionate, 1986-1989, Minerul Paroseni evoluase în divizia ”B”. Acum, sub numele ”AS Paroseni” Vulcan, se afla în al doilea sezon de dupã retrogradare în divizia ”C”. Într-o serie a 11-a, cu CFR Cluj, Minerul Lupeni, Retezatul Hateg si Minerul Vulcan. Pe 25 mai 1991 este programatã etapa a 27-a, un adevãrat derby local între AS Paroseni Vulcan si Minerul Vulcan. În ambele echipe, numerosi

jucãtori care au fost

de-a lungul anilor, colegi pe la alte echipe din Valea Jiului. Paroseniul sub bagheta lui Mache Vizitiu, cu Oprita, Dodentiu, Nelu Gavriluti, Cristi Florescu, Zvanciuc, Baltaru sau Necrealã, Minerul Vulcan, cu antrenorul Constantin Cãtuti, în componentã cu Fane Munteanu, Doros, Vili Rus, Dan Voicu, Szoradi sau Sorin Bejan. (vezifacsimil cu echipele probabile). Iatã, douã crâmpaie din fotbalul din vremuri din ce în ce mai îndepãrtate, care mai poartã parfumul pasiunii de altãdatã.