Cum aduci copiii la bibliotecã în era telefonului mobil si a tabletei? Simplu, faci un sondaj de opinie si cumperi exact cãrtile pe care ei ar vrea sã le citeascã. Si asta a functionat peste asteptãrile profesorilor.
Unde? La Colegiul National Mihai Eminescu din Petrosani, unde, doar în timpul unei pauze, noi am gãsit copii care se înghesuiau sã împrumute o carte, dintre cele despre care au aflat cât de bune sunt de la colegii lor. Si scenele par  oarecum neverosimile, însã, ele existã cu  adevãrat. Iar noi am aflat cã tinerii citesc cãrti de dezvoltare personalã, cele specifice adolescentei, ori SF, dar am gãsit si bãieti ce cãutau sã împrumute „Nuntã în cer” a lui Eliade.
„Cred cã e un plus, pentru cã multi copii vin acum sã împrumute cãrti comerciale, care ne-au fost aduse si probabil, vor descoperi si altele putin mai intelectuale. Veneam si înainte la bibliotecã si ca sã citesc ce mi se cere la scoalã, dar si ca sã citesc pentru mine. Ultima datã am citit  volumul II dintr-o serie SF de groazã, pe care o recomand cu drag celor ce mã întreabã si e de suflet. Te ajutã sã te duci într-o altã lume, sã te deconectezi putin de la  stresul din viata de elev”, mi-a spus Paula Pricop, una dintre elevele ce venise sã împrumute cãrti. „Am parcurs mare parte din rafturile acestea cãutând fiecare carte si cãlãtorind în mii si mii de dimensiuni, cu fiecare carte cititã. Citesc cât pot de des, pentru cã e un mod de a te relaxa si a trãi la un moment dat. Îti doresti, uneori, sã trãiesti si în alt univers. Am citit ultima carte care se numea „O lume fãrã tine”. E o carte ce mi-a fost dãruitã de cea mai bunã prietenã a mea, de ziua mea si a e tot SF, cu un personaj principal, un bãiat, care se întoarce în timp sã îsi salveze prietena”, mi-a spus si Adelina Ceaureanu, elevã a aceluiasi liceu.

Iar una dintre eleve mi-a atras atentia cu cartea pe care o împrumutase: „Nu este o carte de stiinte cea pe care am ales-o, ci una cu lectii pentru adolescenti. Chiar m-a surprins capitolul „Când vei fi adult, e  posibil sã nu ai un loc de muncã”. Asta chiar vreau sã citesc, cã stiu sigur cã e o problemã a zilelor noastre”, a spus si  Adina Iftene.
Si totul a fost posibil, gratie bibliotecarei, care a spus cã anul trecut a fost Anul Cãrtii si a cerut o alocare bugetarã suficientã cât sã acopere cu ea dorintele elevilor. Copiii au cerut cãrti valoroase, despre care bibliotecara spune cã nu ar fi aflat fãrã ajutorul lor, iar acum ele  sunt pe raftul  bibliotecii din liceul lor.
„Mi s-au solicitat cãrti pe care noi nu le aveam si cu totii stim cã cele mai bune cãrti, cele de suflet, le-am citit în urma recomandãrilor de la  prieteni, sau la recomandarea autorilor preferati. Am mers la fiecare clasã, le-am povestit despre ideea mea, i-am rugat sã facã o listã comunã si copiii s-au implicat si noi am avut liste cu recomandãri de la fiecare clasã. Cel mai des s-au cerut astfel cãrtile pentru adolescenti, cele de  fantasy, de stiintã, chiar am fost foarte surprinsã. Chiar citesc copiii si mã bucur sã le fiu de ajutor”, a spus si Serin Jura,  bibliotecara Colegiului National Mihai Eminescu din Petrosani.
Copiii au luat cu asalt biblioteca, aflând din vorbã în vorbã ce cãrti sunt acum pe rafturi, dar au recunoscut si cã citesc cãrti on-line, iar acolo, faptul cã, pe mãsurã ce citesc, pot face si  recenzii, le induce cumva sentimentul cã fac parte din acea lume.  Lumea cititului nu este agreatã de toti elevii, însã, odatã intrati în  bibliotecã, cei care au acest curaj nebun, devin oarecum dependenti. În data de 5 februarie se sãrbãtoreste  Ziua Internationalã a Cititului Împreunã, zi în care milioane de oameni din peste 100 de tari citesc cu voce tare  împreunã si împãrtãsesc povesti pentru a  promova cititul.
Diana Mitrache