Universitatea din Petrosani va face parte dintr-un consortiu universitar din care fac parte universitãti din Germania, Austria sau Franta. Scopul este acela de a accesa fonduri europene si de a uniformiza programa de studiu.
Astfel, studentii Universitãtii din Petrosani vor avea parte de aceeasi pregãtire cu cei din celelalte tãri.  Universitatea din Petrosani va încheia noi parteneriate de colaborare cu institutii de învãtãmânt superior din Europa si nu numai. Toate acestea au rolul de a oferi studentilor posibilitatea de a se perfectiona la standarde înalte.
“Mentinem toate parteneriatele pe care le avem si cãutãm sã înnodãm altele noi. Vrem sã facem parteneriate cu toate primãriile, ONG-urile, Consiliul Judetean, sã mentinem parteneriatele cu liceele din Valea Jiului si vrem sã dezvoltãm noi parteneriate cu universitãti din Europa si din întreaga lume. Dorim sã extindem aceste parteneriate mai ales cã se amplificã schimburile la nivel European si mondial. Anul acesta facem parte dintr-o propunere de  consortiu universitar European si e vorba de Universitatea Leuven din Austria din care fac parte Academia  Freiberg din Germania, Academia Leon din Franta, Universitatea din Cipru si sã vedem dacã reusim cu Academia de Mine din Cracovia. Este un parteneriat care va obtine finantare de la Uniunea Europeanã si vom crea  programe si planuri de învãtãmânt care sã fie  similare la anumite specializãri. Au câstigat 17 astfel de consortii universitare din Europa”, a declarat prof. univ.dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul UPET.
Toate aceste parteneriate aduc un plus valoare institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului. În plus, studentii Universitãtii Petrosani au parte de o pregãtire temeinicã.
”Aceste parteneriate accelereazã schimburile universitare si vedem exact care sunt cerintele în alte universitãti la anumite specializãri în asa fel încât noi sã pregãtim specialisti nu numai de nivel national, ci specialisti de nivel european si mondial”, a mai spus sursa citatã.
În cadrul aliantelor pe care le formeazã cu institutii academice din strãinãtate, vor crea noi universitãti de tip european. Comisia Europeanã a lansat, în noiembrie 2017, conceptul si initiativa dezvoltãrii Universitãtilor Europene.
Cosmin BACIU