Minele Lupeni si Lonea s-au confruntat cu probleme de ordin tehnic. A fost nevoie ca statia de inertizare de la Prestserv sã fie trimisã la cele douã unitãti miniere.
Oficialii societãtii energetice spun cã au în vedere achizitionarea unei noi astfel de statii, astfel încât cea veche sã nu mai fie mutatã de la o unitate minierã la cealaltã.
“În acest moment inertizarea se aflã la mina Lupeni unde lucrurile sunt stabile si probabil cã sãptãmâna viitoare vom trimite inertizarea si la mina Lonea. Credem cã lucrurile s-au stabilizat din acest punct de vedere. Dupã discutiile pe care le-am purtat cu conducerea si sindicatul de la mina Lonea am comvenit cã este necesarã o statie de inertizare fixã acolo pentru a nu mai plimba dintr-o parte în alta  unitatea mobilã de  inertizare. Suntem în analize si îi vom  prezenta si administratorului judiciar aceastã solicitare si probabil vom trece si la achizitia unei asemenea statii”,  a declarat Cristian Rosu, administrator  special al Complexului Energetic Hunedoara.
Cele douã unitãti miniere sunt incluse în programul de închidere. Comisia Europeanã nu a rãspuns, oficial,  pentru prelungirea  activitãtii minelor Lupeni si Lonea. Sindicalistii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara s-au întâlnit cu noul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Una din discutii a vizat notificarea Comisiei Europene cu privire la prelungirea activitãtii minelor Lupeni si Lonea, aflate pe program de închidere.
“Cele douã exploatãri miniere în momentul de fatã sunt în asteptarea notificãrii Comisiei Europene. La finalul anului trecut ministrul Virgil Popescu a fãcut demersurile pentru Comisia Europeanã prin care am cerut clarificãri asupra perioadei când trebuie închisã mina Lupeni si Lonea. Noi estimãm cã studiul pe care polonezii l-au fãcut va fi agreat de Comisia Europeanã si sperãm sã mai mergem cu cele douã mine pânã undeva în anul 2027”, a mai spus sursa citatã.
Autoritãtile române au prezentat mai multe argumente în fata oficialilor europeni prin care au arãtat de ce este absolut necesarã mentinerea activitãtii de productie de la minele Lupeni si Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Minele Lupeni si Lonea beneficiazã, începând cu anul 2016, de ajutor de stat pentru închiderea activitãtii de minerit, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene (COM) nr. 7719/2016 si Deciziei COM nr. 1001/2018 privind ajutorul de stat pentru închiderea minelor necompetitive din România. COM a autorizat un ajutor de stat pentru acoperirea pierderilor de productie, pânã la încetarea activitãtilor celor douã mine de cãrbune, în valoare de 214 milioane lei (pânã la data de 31 decembrie 2018) si un ajutor de stat pentru acoperirea costurilor exceptionale aferente activitãtii de închidere, în valoare de 465  milioane lei (pentru perioada 2016-2024).
Cele douã unitãti miniere ar fi trebuit sã îsi înceteze activitatea. Mina Lupeni trebuia sã îsi înceteze activitatea în octombrie 2018, iar mâna Lonea la data de 31 ianuarie 2018. Procesul de extractie a huilei a continuat si dupã aceste date. Pentru prelungirea termenului de extractie a cãrbunelui au fost purtate corespondente cu oficialii europeni. Initial, INSEMEX Petrosani a întocmit un studiu ale cãrui concluzii au arãtat necesitatea functionãrii celor douã unitãti miniere. Apoi, europenii au cerut o altã opinie a unei societãti independente. Astfel,  s-a apelat la GIG Polonia, iar concluziile polonezilor au fost la fel cu cele ale INSEMEX.
În vederea evaluãrii acestei situatii COM DG Competition a solicitat evaluarea acestor riscuri de cãtre un consultant independent. Glowny Instytut Gornictwa (Polonia) si reprezentantii CEH au prezentat COM studiul “Evaluarea riscului de auto-aprindere a cãrbunelui, variatii ale riscului, determinantii acestora, precum si mãsuri corective pentru închiderea în sigurantã a minelor de cãrbune Lonea si Lupeni”.
Cosmin BACIU