Dintotdeauna s-a bãtut monedã pe cresterea juniorilor, a copiilor, cum cã ei si doar ei ar putea tine în viatã echipele din Valea Jiului. Timpul a demonstrat-o cã nu-i chiar asa.
Da, e bine sã ai copii sã aibã o preocupare dar la capitolul performantã, lucrurile n-au stat chiar asa. Am ales pentru a  argumenta acest aspect trei echipe la care memoria fotografiei a fost primul reper.
Minerul Uricani. Doar pânã la liga a IV-a…
Desigur, e greu de la Minerul Uricani, echipã care pânã în anii 2000 se baza doar pe importul de jucãtori, sã emiti pretentii de liga I! Aici, tot timpul, mai ales în ultimii zece ani s-a pus accentul pe jucãtori crescuti în ”grãdina” proprie, desi nu s-a stat prea grozav nici la capitolul antrenori. Din fotografia alãturatã, realizatã în 2009, cei 15 jucãtori de la juniori C au acum vârsta de 24 de ani. Deci, în plinã fortã pentru performantã. Lecturând acest nume îi regãsim pe Preoteasa, D. Scurtu, Mitican si Beleny, toti ajunsi la liga a IV-a, la Minerul Uricani. Despre ceilalti nu mai stim nimic.

Jiul Petrosani. Au fost cândva campioni!
Juniori D (gr. 1998) promotia 2010-2011 au fost campionii judetului Hunedoara, cu antrenorul Cristi Tâlvescu la timonã. Bãietii ãstia au acum aproape 22 de ani. Nimeni nu a fãcut pasul în fatã, doar stim cã Buduroi, Al. Nicu sau Ciort mai joacã prin Valea Jiului, evident, la nivelul ligii a IV-a. Nici grupa  imediat urmãtoare la vârstã – acum flãcãii au 18-19 ani – nu a rupt gura târgului prin continuitatea unor jucãtori, doar Sg. Mihalache la CSM Vulcan si Cl. Miron la Jiul Petrosani mai amintesc de aceastã poveste a juniorilor E din anul 2012…
Universitatea Petrosani. Ceva mai consistent.
În vara lui 2013 juniorii A1 (gr. 1994-1995) ai Universitãtii Petrosani câstigau titlul judetean cu o serie de jucãtori talentati. Acum la vârsta de 25-26 de ani, câtiva dintre ei au ajuns pânã la nivelul ligii a II-a, numindu-i aici pe Vlad Tudorache (Dinamo II Bucuresti, FC Voluntari, CS Afumati, Energeticianul Tg. Jiu, Ripensia Timisoara), Stoi sau Bobinã.

GENU TUTU