Spitalul din Vulcan nu este singura unitate medicalã din judetul Hunedoara care este în curs de acreditare. Se fac pasii necesari pentru a-l reintroduce în circuitul normal si asta au tinut sã ne spunã, în cadrul unei conferinte de presã, atât primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, cât si managerul Cãtãlin Popa.
În fapt, Gheorghe Ile spune cã, sãptãmâna viitoare va aproba în plenul Consiliul Local întreg planul de reorganizare, pentru a face circuitele functionale la aceastã unitate medicalã. Si asta, dupã ce a fost la Bucuresti, la Ministerul Sãnãtãtii.
„Este nevoie de constructii, de amenajãri si dotãri, asa încât sã putem functiona cu spitalul la cote înalte.  În sedinta de marti,  suntem în mãsurã sã precizãm si detalii de constructii, mutãri de saloane si asa mai departe, asa încât sã avem si circuitele  necesare unei asistente medicale perfecte”, a spus Gheorghe Ile,  primarul municipiului Vulcan.

În plus, managerul unitãtii, doctorul Cãtãlin Popa a vrut sã sublinieze cã unitatea de la Vulcan nu este singura neacreditatã, sau în curs de acreditare si a adus dovezi în acest sens.
„În mod evident s-a încercat sã se inducã faptul cã spitalul s-ar afla într-o situatie  disperatã. Situatia Spitalului din Vulcan nu este absolut deloc disperatã. Intrati pe site-ul ANMCS unde existã harta unitãtilor acreditate, aflate în proces de acreditare. Spitalul municipal din Vulcan este în proces de  acreditare. Acreditat în ciclul 1. Apoi, Spitalul judetean Deva, scrie identic. Dacã vedeti Lupeni e la fel, dacã dati la Petrosani este la fel si opinie separatã face spitalul din Zam, care are o bulinã neagrã si la care spune cã nu sunt înscrisi în ciclul II de acreditare si acreditat în ciclul I. Mi se pare cã sunã mai rãu ca la noi”, a arãtat dr. Cãtãlin Popa, manager Spitalul din Vulcan. Mai mult, cei doi,  primarul si managerul spitalului si-au luat  acum angajamentul cã unitatea nu se va închide si cã toate  cerintele celor de la Ministerul Sãnãtãtii vor fi puse în practicã.
„L-am întrebat pe domnul presedinte Cepoi si l-am rugat sã îi spunã domnului primar, dacã aveam toate  documentele perfecte, primeam acreditare?”, a spus medicul Cãtãlin Popa, încercând sã argumenteze lipsa acreditãrii de acum. Iar primarul a fost ferm: „Nu primeam, pentru cã nu aveam structura fãcutã la spital”.  Directiile de actiune tin si de câteva aprobãri ale unor cheltuieli în Consiliul Local al municipiului Vulcan, ca si de investitiile  propriu-zise. Este vorba despre: reorganizarea sectiei de Obstetricã Ginecologie, reorganizarea Ambulatorului de specialitate, pentru Spitalizarea de o zi, analizarea oportunitãtii si eficientei înfiintãrii sectiei de ATI, obtinerea pânã în 31 decembrie 2020 a autorizatiei de construire a bazinului de apã si a statiei de  epurare, precum si  construirea unui sediu pentru arhivarea  documentelor din spital. Si, ultima cerintã este legatã de întocmirea documentelor necesare acreditãrii.
Diana Mitrache