Liniste si rugãciune – asa sunt asteptati turistii din Straja care vor sã se reculeagã câteva minute în schitul din munte. Peisajul din aceste zile, când un nou strat de zãpadã s-a asternut în munte, este unul magic.
Micuta bisericã este învãluitã într-o aurã divinã. Si natura ajutã la crearea unui loc linistit, în care turistii sã se roage, iar preotul schitului din Straja, Dimitrie Ivasco îi asteaptã pe turisti si la rugãciune. Pe lângã atractia turisticã de care se bucurã, masivul Straja este renumit si pentru încãrcãtura istoricã si religioasã a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istoricã. În acest loc, în Primul Rãzboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind înmormântati în cimitirul eroilor din Lupeni.
Biserica din Straja  este din lemn, cu fundatie de beton si este în formã de navã. Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe peretii cãruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc si scene din Vechiul si Noul Testament.  Vizitarea Schitului Straja îi învãluie pe cei care îi trec pragul într-o încãrcãturã emotionalã pozitivã ce va dãinui peste cãldura sufletului celui care viziteazã.
Cosmin BACIU