„Disciplinã, respect, integritate, solidaritate si onoare”. Acestea sunt dezideratele pe care o mânã de rugby-isti din Petrosani, împreunã cu antrenorul echipei Stiinta Petrosani, Adrian Costache, vor sã îl aplice în Valea Jiului.
Aici se cautã copii dornici sã practice acest sport si nu se pun bazele doar a unor clase de bãieti, ci chiar si fetele sunt asteptate.
„Poate cã Petrosaniul va fi un izvor pentru noi talente. Vorbim de educatie, de formare, de oameni.  Trebuie sã fie buni la învãtãturã, fiindcã un sportiv bun are un IQ ridicat si e clar cã nu putem face sport cu altfel de oameni. Ne trebuie oameni pregãtiti si disciplinati. Va fi un program extrem de încãrcat: desteptare la 6,30, antrenamente, scoalã, odihnã, stingerea obligatorie, un pic altfel fatã de ceea ce stiu tinerii acum”, ne-a explicat Adrian Costache, antrenor Stiinta Petrosani.
Din toamnã, la unul dintre liceele din Petrosani va fi o astfel de clasã, cu profil de rugby. E o provocare si nu existã limite, decât decenta. „Cine vrea sã facã parte dintr-un club de elitã se va pregãti într-un mod special. Pe de altã parte, vreau sã readucem în prim-plan rugby-ul de 7 feminin. Vrem sã facem o echipã de sport olimpic, un sport extraordinar de frumos si vã spun cã spectatorii se degizeazã în tot felul de personaje, în lumea întreagã. Cântã si danseazã. Este o atmosferã de sãrbãtoare si de ce sã nu aducem aceastã sãrbãtoare si la Petrosani?”, a mai adãugat Adrian Costache.
Sunt câteva idei ce prind deja contur în Valea Jiului, iar acestea sunt sustinute de Consiliul Judetean Hunedoara. Ba mai mult, planurile merg mai departe si sunt vizati si copiii de clase mai mici. „Discutiile au început când la Petrosani a venit presedintele Federatiei Române de Rugby. Am fost si la domnul rector. Sãptãmâna trecutã a fost aici antrenorul Federatiei Române de Rugby si am avut discutii, alãturi de antrenorul Costache, cu inspectorul general al ISJ Hunedoara, dar si cu cel de pe sport si cred cã gãsim cã, pe lângã Clubul Sportiv Petrosani, sã fie si o sectie de rugby. Apoi, mergem si mai departe ca, în cadrul unui liceu, sã functioneze o clasã cu profil sportiv, de rugby”, a spus si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Baza sportivã a Universitãtii din Petrosani este perfect dotatã si are posibilitatea de antrena acesti copii, iar în cel mai scurt timp, antrenorii vor veni în clasele terminale de  gimnaziu sã racoleze acesti tineri pentru viitoarea clasã. Dar, asa cum spunea Adrian Costache, cerintele  sunt mari.
„Vrem sã fim un centru de excelentã, în sensul cã punem accent pe educatie. Asta înseamnã, în primul rând, scoalã. Lansãm o competitie la nivelul claselor din Petrosani, din Valea Jiului. Ne dorim o promovabilitate de 100%, fãrã absente si vrem sã creãm o generatie de tineri, mândri cã sunt români si care vibreazã la imnul national si nu va fi usor. Doar cã  propunem putin, obtinem putin”, afirmã antrenorul echipei de rubgy Stiinta Petrosani.  Asadar, cei interesati de o clasã care sã se  distingã la nivelul  judetului Hunedoara prin competitivitate, disciplinã si tinutã, aceasta ar putea fi ocazia  potrivitã.
Diana Mitrache