Lipsa cãrbunelui si “importanta” CEH în SEN lasã compania fãrã SIEG

Complexul Energetic Hunedoara nu va beneficia de SIEG. Asta aratã Ministerul Economiei. Motivele sunt legate de productia extrem de scãzutã a cãrbunelui autohton, dar si de “importanta” pe care CEH o are în Sistemul Energetic National.
Doar cu 1,38% a contribuit Complexul Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National.
“Complexul Energetic Hunedoara este în prezent într-o situatie deosebit de dificilã din punct de vedere financiar, ceea ce a condus la intrarea în insolventã a companiei – ca urmare a cererii creditorilor. Contributia Complexului Energetic Hunedoara în cursul anului 2019 în totalul productiei de energie electricã a României a fost de 1,38%”, aratã Ministerul Economiei.
Astfel, ministerul de resort considerã cã nu se mai justificã  acordarea unui ajutor de tip SIEG Complexului Energetic Hunedoara. Sunt mai multe motive care stau la baza deciziei.
“Considerãm cã acordarea unui ajutor de tip SIEG în forma discutatã pânã acum cu COM nu se mai  justificã, în contextul imposibilitãtii centralei de a-si asigura functionarea pe bazã de cãrbune din productia autohtonã, a tergiversãrii negocierilor cu COM, a Deciziei COM de recuperare a ajutorului de stat acordat, a timpului foarte scurt pentru o eventualã aplicare a ajutorului, a disparitiei – din legislatia europeanã – a dreptului unui SM de a acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electricã  produsã în centralele electrice care utilizeazã combustibili din  productia internã pentru cantitãti anuale corespunzãtoare unei energii primare de maximul 15%”, mai aratã Ministeurl Economiei. Spre exemplu,  termocentrala Paroseni a functionat doar douã luni în  cursul anului 2019.
Cosmin BACIU

4 comentarii la „Lipsa cãrbunelui si “importanta” CEH în SEN lasã compania fãrã SIEG

 • 28 ianuarie 2020 la 20:03
  Permalink

  Pentru a da mai mult carbune trebuie investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 28 ianuarie 2020 la 21:58
  Permalink

  Marele lider sindical (zis buhaiul) ce spune despre asta?

  Răspunde
 • 30 ianuarie 2020 la 15:56
  Permalink

  Slaba preocupare pentru investi?ii sau dezinteresul unor oameni, lipsa de viziune a conduc?torilor localnici, etc toate la un loc au f?cut ca multe termocentrale sa ajunga la fier vechi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.