“Cãrbunele este condamnat!”. Aceasta este pãrerea lui Ludovic Orban, premierul României, care a fãcut afirmatia în contextul în care Comisia Europeanã alocã sume importante de bani României pentru a face tranzitia la o energie curatã.
Premierul sustine cã noua politicã a Comisiei Europene legatã de reducerea emisiilor de carbon, asa-numitul Green Deal (acordul verde european), va fi o provocare pentru România.
Va fi afectat domeniul energetic, existând riscul pierderii a 40% din capacitatea de productie, în conditiile în care cãrbunele nu va mai putea fi folosit ca resursã energeticã. Ludovic Orban a spus cã trebuie gãsite solutii pentru producerea de energie verde.
„Va trebui sã obtinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru cã, cel putin în domeniul energetic, existã riscul sã pierdem pânã la 40% din capacitatea de producere, dacã ei vor vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili. Oricum,  cãrbunele este condamnat ca si resursã energeticã, iar aici gândirea pe care trebuie sã o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, sã gãsim solutii de producere a energiei care sã diminueze emisiile de gaze care genereazã efecte de serã”, a declarat  miercuri Ludovic Orban, la o întâlnire cu mediul de afaceri, organizatã la Palatul Victoria. Prin noua politicã, Green Deal, Comisia Europeanã urmãreste reducerea emisiilor de carbon de 55% pânã în anul 2030 si de asigura neutralitate pânã în 2050. Încã nu au fost stabilite mãsurile pe care statele membre trebuie sã le adopte. Vor urma negocieri dure între institutiile europene si statele membre.
Cosmin BACIU