Fotbal. Special. Meciurile de baraj – cosmarul echipelor din Valea Jiului (I)

Meciurile de baraj la fotbal spre a accede spre o divizie superioarã au fost de cele mai multe ori, bariere greu de trecut pentru echipele din Valea Jiului. O cronologie a  acestora începe undeva cu o jumãtate de veac în urmã…

1960-1961. Vulcanul prima tentativã.
Minerul Vulcan câstiga la finele anului competitional 1960-1961 campionatul Regiunii Hunedoara. Seria Valea Jiului ceea ce îi dã dreptul pentru barajul la divizia ”B” (nu exista divizia ”C” în acel moment), urmând a juca o dublã cu Muresul Deva, câstigãtoarea seriei Valea Muresului. La Vulcan, în tur (18 iunie 1961) scorul a fost de 1-1 (0-1 Belea min. 54, 1-1 Pall min. 79) iar în retur la Deva, Muresul va câstiga cu 1-0 (gol Belea min. 56), promovând în ”B”. Echipa Vulcanului antrenatã de Tudor Paraschiva, i-a avut atunci în componentã pe Constantinescu, Brânzã (portar), Serban Pall I, Dumitrascu, Cotroazã, Râsnitã sau fratii Melinte.

Vulcanul înfierat cu mânie proletarã.
Socant returul barajului de la Deva pe 25 iunie 1961 în fata a peste 5000 de spectatori. Dupã o reprizã limitatã de 0-0, a doua reprizã mãcel.Dupã ce gazdele au deschis scorul în min. 56 sut imparabil Peticã de la 25m cap Belea în poartã, Vulcanul protesteazã pentru un ofsaid, de aici încolo si pânã la final totul degenerând în lupte si îmbrânceli. Astfel, rând pe rând portarul Constantinescu, apoi Goldis si Beudeanu sunt si ei trimisi la cabine, alti doi jucãtori pãrãsesc terenul (!?), rãmas în 7 jucãtori se fluierã finalul meciului, Minerul Deva câstigând la ”masa verde” cu 3-0. A fost un meci de  pominã.
Presa vremii a înfierat cu mânie prestatia echipei de la Vulcan care ”fãrã pic de jenã a lovit intentionat câtiva jucãtori din Deva, dându-se la brutalitãti supãrãtoare (sic!). Jucãtorii Vulcanului s-au dedat la acte huligarice. Portarul Constantinescu a întrecut orice asteptãri. Ca un las, lipsit de orice scrupule l-a lovit grav pe jucãtorul Stãnilã de la Deva. 5000 de oameni au fost martorii  ticãlosiilor acestui om care se intituleazã portarul echipei minerilor din Vulcan. Presedintele Vulcanului, P. Stoica cu o atitudine de  gurã-cascã si-a lãsat echipa sã-si facã de cap.  Aruncati o privire în rândul bulevardistilor (??) si veti vedea o parte din acesti sportivi, scrie cu mult nãduf cronicarul de la ”Drumul Socialismului” din 30 iunie 1961.

1972-1973. A doua tentative
Minerul Vulcan reuseste dupã mai bine de un deceniu sã câstige din nou Seria Valea Jiului a campionatului judetean Hunedoara, cu o echipã antrenatã de Nicolae Chiceanu si un lot din care fãceau parte o serie de jucãtori valorosi. Echipa Dacia Orãstie câstiga Seria Valea Muresului si astfel cele douã echipe se vor întâlni în meciul de baraj pentru promovarea în divizia ”C”. Primul meci s-a disputat la Petrosani, Minerul Vulcan – Dacia Orãstie 0-0, al doilea meci la Simeria, echipa din Orãstie câstigând cu 5-0 (1-0) prin golurile semnate de Bolovan (min. 42), Hopârteanu (min. 47), Dimini (min. 56), Matache (min. 75) si Verejan  (min. 82). Minerul Vulcan antrenatã de Nicolae Chiceanu a folosit echipa: Vincze M – Cugerean I, Teuzen, Florea, Perju – Rusu, Simon (Mândrut), Cugerean II – Maios (Ghenes), Ferenczy, Iacov.

1976-1977. Reusitã din a treia încercare
Barajul din acest sezon a fost împotriva campioanei judetului Arad, Libertatea Arad. Dupã 1-2 la Arad, în returul de la Vulcan, Minerul se impune cu 3-0, echipa antrenatã de Gheorghe ”Pilu” Kotormany reusind promovarea în divizia ”C”. Golurile Vulcanului din retur au fost marcate de Licã Aruncuteanu (min. 25), Ov. Popescu (min. 27) si T. Pecsar (min. 67). Vulcanul a folosit lotul: M. Constantin, Sarpe, V. Olteanu (portar), Cãtuti, Haiduc, Vãduva, Achim Croitoru, T. Pecsar, Dan Voicu, J. Stoenescu, Ferenczy, O. Popescu, Nemes, Iacov, Aruncuteanu, Tr. Moldovan.
GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.