Un miner din Valea Jiului a fost transformat în tehnician eolian. Este primul caz de reconversie în tranzitia  energeticã.  Este vorba de Stefan Birchi din Vulcan. Acesta a fost angajat de firma Monsson.
RWEA, Asociatia pentru Energie Eolianã din România, a transmis cã Monsson, firmã din cadrul asociatiei si o cunoscutã prezentã în industria eolianã,  tocmai ce a angajat un fost miner din Valea Jiului, recalificat în tehnologia eolianã.
Stefan Birchi a trecut de la subteran la înãltime. Acesta a fãcut tranzitia de la energia  produsã din cãrbune la energie curatã. Stefan a fost angajat de compania Monsson si va lucra în sectorul regenerabil dupã ce va absolvi programul de pregãtire de trei luni ce este propus de cãtre RWEA – Asociatia Românã  pentru Energie Eolianã si sustinut de WindEurope pentru reconversia a 800 de persoane anual în urmãtorii 10 ani.
Stefan are 26 de ani si are pregãtire în inginerie electricã. “Minele se închid, dar cu noul Green Deal European, se asteaptã ca în Europa sã se construiascã 40 GW de eolian si solar pe an. Va fi mare nevoie de specialisti iar cei care înteleg asta acum vor avea doar de câstigat!”, a declarat Claudia Brândus, presedinte al RWEA.
RWEA, împreuna cu companiile din cadrul sãu cum ar fi Monsson – RESS si CEZ România, Ministerul Energiei si Universitatea din Petrosani, au anuntat în 2019 deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice în Valea Jiului, un proiect ambitios de pregãtire si reconversie profesionalã pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cãrbune, potrivit unui comunicat al RWEA de la acea vreme.
Abilitãtile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile cãtre sectoarele energiei regenerabile si al distributiei de energie, iar certificãrile obtinute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora sã lucreze în instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile si a retelelor electrice din toatã lumea, cu beneficii salariale atractive.
Cosmin BACIU