Peste 200 de salvatori minieri, sau din alte domenii, se întrec, la finalul acestei sãptãmâni, la Statia de Salvare Minierã Salvamin din Petrosani. Este vorba despre traditionalul deja concurs al celor care se antreneazã pentru salvarea minerilor prinsi în diferite explozii.

“În zilele de 08 – 10 noiembrie a.c., la Petrosani, sub organizarea Asociatiei Salvatorilor Minieri si de Suprafatã din România, va avea loc cea de-a sasea editie a Concursului national de salvare. Structurat în douã faze, localã (09 nov.) si nationalã (10 nov.), concursul va reuni echipe de salvatori minieri si de suprafatã ale METROREX Bucuresti, LUKOIL Ploiesti, Complexul Energetic Oltenia, Compania Nationalã a Uraniului, SCSM Petrosani si ale statiilor de salvare minierã din cadrul sucursalelor Companiei Nationale a Huilei Petrosani”, declarã Nicolae Drãgoi, director general al CNH Petrosani.

Prima etapã, de vineri, este programatã fazei locale, la care iau parte salvatorii din Valea  Jiului, iar sâmbãtã, câstigãtorii se întrec în concursul national. „Este editia cu numãrul 6 si se va desfãsura între 8 si 11 noiembrie. În 8 are loc faza localã, la care participã reprezentantii celor 7 subunitãti miniere din cadrul CNH. Fiecare subunitate va delega o echipã, iar câstigãtoarea va participa în 9 noiembrie la INSEMEX la faza nationalã a concursului. Atunci vor veni colegi de la Motru, mina Tahomir, Crucea, sau cei de la Petrom sau de la alte unitãti de la suprafatã”, a declarat ing. Gheorghe Mununar, sef Statia de Salvare Petrosani.

La deschiderea concursului vor fi prezenti: Georgian Ciprian DRAGOMIR – Inspector general de stat Inspectia Muncii, Nicolae VOINOIU – Inspector general de stat adjunct Inspectia Muncii, parlamentari de Valea Jiului,Sorin VASILESCU – Prefect de Hunedoara si Tiberiu IACOB – RIDZI – Primarul Municipiului Petrosani.

Salvatorii din Valea Jiului sunt singurii care intervin dupã producerea exploziilor, iar antrenamentele si concursurile de acest fel îi ajutã sã descopere performante noi. Ei sunt cei ce au fost medaliati de presedintele Traian Bãsescu si au devenit, pentrumeritele lor, cetãteni de onoare ai municipiului Petrosani. Parteneri ai Asociatiei Salvatorilor Minieri si de Suprafatã din România în organizarea evenimentului sunt Institutul National pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã (INCD-INSEMEX Petrosani) si Compania Nationalã a Huilei Petrosani (CNH-SA).

Diana Mitrache