Jurnalisti, influenceri si ONG-isti din zona noastrã, dar si din  strãinãtate sunt, de douã zile la Petrosani, în judetul Hunedoara, ca sã vadã care ne sunt problemele sociale. Actiunea este  coordonatã de Caritas, organizatia a cãrei voluntari din toatã România fac minuni prin activitãtile lor legate de asistenta socialã, de sprijinirea copiilor aflati în nevoie, dar si a bãtrânilor fãrã ajutor.
Despre toate acestea s-a discutat la Petrosani, iar Tiberiu Iacob Ridzi, primarul de aici a tinut sã tragã un semnal de alarmã vis-a-vis de asistenta socialã a bãtrânilor cu boli mintale.
„Eu vãd acum o problemã ce apare din ce în ce mai acut pe agenda socialã a primãriei. Mã refer la persoanele în vârstã, care au unele boli, afectiuni, în special, psihice, nu neapãrat fizice si care sunt din ce în ce mai greu de gestionat de cãtre familiile lor. Cred cã se impune si trebuie sã ne gândim împreunã sã vedem dacã gãsim o formã de asistentã zilnicã, asa cum faceti pentru copii, si pentru bãtrâni, cu Alzheimer, dementã sau alte afectiuni, care sã poatã sã stea ziua de la 9,00, pânã la 17,00, pânã vin copiii lor adulti, ca sã îi includem într-o formã de activitate socialã”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
A fost doar o problemã din cele multe ce s-au ridicat cu acest prilej, iar austriecii de la Caritas au spus cã scopul vizitei lor este de a se acomoda cu ceea ce avem noi si de a gãsi oportunitãti.
„A fost o dorintã a colegilor din Austria, care sunt interesati, mai ales, de  problemele copiilor din România, pentru cã multi se si mirã, de ce, dupã 30 de ani de la schimbare, mai sunt  probleme la nivel de sãrãcie, de abandon scolar si au dorit sã facã o vizitã la partenerii nostri.  Vor, de asemenea, sã afle si de la autoritãti care este viziunea lor si cum ar putea fi abordatã aceastã problemã, care, de fapt, este despre viitorul nostru, al tuturor”, a spus Andras Marton, presedintele Caritas Alba Iulia.
Jurnalistii strãini au fãcut mai multe vizite la noi si cei din Austria spun cã sunt încântati de munca celor de aici.  „Suntem aici cu un grup mai mare de jurnalisti din Austria si avem o colaborare de decenii cu organizatiile Caritas din România si pentru ei este o sansã sã le arãtãm celor din Austria ce înseamnã munca organizatiilor Caritas din România. Mã gândesc la vizita noastrã de la Centrul Maria Stein din Petrosani, care m-a impresionat mult si pot sã spun cã în acest loc copiii pot sã îsi facã temele si este un loc în care ei cresc asa cum ar trebui. Sunt ferm convins cã, dacã ei vor o sansã în viitor, atunci învãtarea este primordialã. Nu doar cu copiii se ocupã organizatiile Caritas, ci si cu persoanele vârstnice si cu cele cu handicap sau cu  dezvoltarea ruralã si acestea sunt aspecte deosebit de importante ce le asigurã oamenilor o viatã mai demnã”, a adãugat si Michael Landau, presedintele Caritas, din Osterreich, Austria.
La întâlnirea de la Petrosani au participat reprezentantii mai multor ONG-uri din zona noastrã si fiecare a venit cu ideile desprinse din munca de zi cu zi. „Ei vin aici pentru douã zile, în zona Alba Iulia, Timisoara si Valea Jiului, pentru a putea sã ia pulsul social al acestor zone. Avem alãturi de noi presedintele Caritas Austria, presedintele Caritas Gratz, de asemenea, membri ai autoritãtilor publice  si locale ori centrale, dar vom avea si o interventie cu un europarlamentar, prin video. Vrem sã vedem ce putem face si sã gândim o strategie pe termen mediu si lung în ceea ce priveste integrarea persoanelor aflate în nevoie. Prioritãtile pe care noi le observãm în teren este de a investi mai mult în ceea ce reprezintã persoanele vulnerabile, deoarece ele sunt resurse pentru comunitatea noastrã si sã avem un focus mai mare în ceea ce înseamnã programele sociale si serviciile sociale”, a conchis Alexandru Kelemen, Caritas Valea Jiului.
ONG-istii spun cã toate fortele trebuie sã fie canalizate spre idei care sã ducã la incluziunea socialã si fiecare categorie socialã trebuie sã îsi gãseascã sprijin. De precizat, însã, cã austriecii chiar au fost uimiti cã încã mai întâlnesc copii care trãiesc în sãrãcie, motiv pentru care sunt ajutati la Caritas, la Salvati Copiii, ori de alte ONG-uri, dar cã au vãzut implicarea socialã care existã si au luat act de un nou curent, cel care îi vizeazã pe pãrintii celor ce au plecat la muncã în strãinãtate, si care acum sunt singuri în casele lor, bolnavi si neajutorati.
Diana Mitrache