“Eu stiu ca maine (astazi –n.n.), USL se va duce la consultarile de la Cotroceni cu cerinte clare, respectiv caderea Guvernului Boc, numirea unui premier interimar si un cabinet de tehnocrati care sa pregateasca alegerile” deputat PSD de Valea Jiului, Cristian Resmerita.

Astazi, USL, respectiv PSD, PNL si PC, va avea o intalnire cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, la invitatia acestuia pentru a se rezolva criza parlamentara creata de protestul deputatilor si senatorilor din opozitie. Pretentiile protestatarilor parlamentari se pliaza cu cele strigate in strada de oamenii nemultumiti de actuala guvernare: demisia cabinetului Boc si numirea de tehnocrati interimari pana la alegeri.

In randul PDL, tensiunea a fost mare in sedinta de saptamana trecuta. Conducerea PDL a fost criticata din toate partile, iar liderii partidului s-au acuzat reciproc. Elena Udrea s-a certat cu Radu Berceanu, Cezar Preda si Vasile Blaga i-au sugerat lui Emil Boc sa demisioneze, in timp ce Roberta Anastase a incercat sa tempereze spiritele.P ortite deschise intre putere si opozitieCa urmare, astazi, se asteapta ca Traian Basescu sa vina cu propuneri avand in vedere listele cu un viitor guvern, care se plimba pe la membrii marcanti ai PDL.USL are cunostinta de aceste liste, dar sustine ca doar in anumite conditii se poate rezolva criza din Parlament si ca framanterile puterii trebuie sa se “linisteasca” in propuneri concrete.“Sigur ca aceasta criza se poate rezolva. Eu stiu ca maine (astazi – n.n.) USL se va duce la consultari cu cerinte clare, respectiv caderea Guvernului Boc, numirea unui premier interimar si un cabinet de tehnocrati care sa pregateasca alegerile. In masura in care se rezolva aceste cerinte, da, poate inceta acest protest al nostru. Pentru ca nu este o greva. Eu de exemplu particip la toate  lucrarile Camerei Deputatilor, in comisii, doar nu votez.

Apoi trebuie supravegheate aceste lucrari pentru ca puterea sa nu lucreze in lipsa de cvorum. Acest protest al nostru se pliaza exact pe necesitatile oamenilor care protesteaza in strada si a celorlalti si este de fapt solidarizarea noastra cu ei prin a incerca sa facem ceva” – a declarat deputatul PSD de Valea Jiului, Crtistian Resmerita. Acesta a precizat ca are cunostinta ca si in interiorul PDL exista nemultumiri exact pe aceeasi tema, a limitei de suportabilitate a populatiei si a scaderii alarmante a increderii in actualul guvern si ca urmare si PDL s-a gandit la solutii. Dar ramane de vazut.Liste si nume cu guvernanti tehnocratiListele cu potentialii tehnocrati care vor fi propusi de presedinte contin nume sonore si specialitati necesare momentului. Astfel, noul premier ar urma sa fie un specialist in economie. Varianta ar fi agreata de PDL, dupa ce sondajele efectuate au aratat ca mentinerea lui Emil Boc sau numirea unui alt premier din cadrul partidului nu ar contribui la relansarea PDL.

Portofoliul Finantelor ar putea reveni tot unui specialist apolitic, care sa faca echipa cu premierul. Se spera ca o asemenea mutare ar putea obtine si sustinere din partea opozitiei, invitata, astazi, la consultari. Desi a refuzat in mod repetat, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, nu este exclus de pe “lista scurta”. Un favorit este si directorul SRI, George Maior, fost diplomat si parlamentar, un personaj care s-a implicat foarte activ in zona luptei anti-coruptie si care beneficiaza de o imagine buna in plan extern. Omologul sau de la SIE, Mihai Razvan Ungureanu , este o alta varianta. Diplomat de cariera, ex-ministru de Externe, a semnat acordul cu SUA pentru baze militare americane in tara noastra. O alta solutie vehiculata este Lucian Croitoru, doctor in economie si consilier al lui Isarescu, care a mai fost nominalizat pentru functia de premier.Se pare ca si putere si opozitie par a avea dorinta de rezolvare, chiar tranzitorie, a crizei politice, rezolvare care ar da sperante de viitor  oamenilor de rand.

Ileana Firtulescu