În anul 1960 un grup de entuziasti sub imboldul profesorului Gheorghe Irimie completau paleta de sporturi a Institutului de Mine Petrosani adãugând clubului ”Stiinta” si fotbalul.
La numai 25 de ani tânãrul absolvent al IEFS Bucuresti Gheorghe Irimie pleacã de la Minerul Lupeni – unde era antrenor secund în divizia ”A” – si dupã o selectie riguroasã, echipa Stiinta este înscrisã în campionatul regional Petrosani. În urmãtorii ani echipa promoveazã pas cu pas, la nivel universitar câstigând titlul national în 1963, dupã o finalã dramaticã cu Politehnica Bucuresti, câstigatã cu 1-0 (gol I. Dinu). Era generatia lui Petre Tudor, Michi Pãsculescu, Ion Dinu, Marina, Papurã, Milea… Urmeazã cei mai buni ani cu Stiinta în divizia ”C” vreme de 12 campionate (1968-1980) cu participarea la un baraj pentru divizia ”B” (ratatã) în 1969 cu meciuri memorabile în Cupa României împotriva celor de la ASA Tg. Mures, Steaua sau FC Galati! Dupã fuziunea cu Minerul Vulcan din anul 1980 Stiinta dispare ca identitate.
”New Stiinta” sub nume universitar
Dupã un deceniu la startul campionatului judetean al diviziei ”D” (liga a IV-a) Hunedoara reapare fotbalul studentesc sub numele Universitatea Petrosani la initiativa lui Ionut Stelescu, cu o echipã ce va termina sezonul de debut 1999-2020 pe locul 7 avându-i în componentã pe V. Badea (portar), Tudora, Lupean, Csipai, Vutã Moldovan, Goia, Petrilã. Cu evolutii modeste, cu plasãri în ultima jumãtate a clasamentului, Univ. Petrosani are însã un sezon de exceptie 2012-2013, când încheie pe primul loc, participând la meciul de baraj pentru promovare în divizia ”C”, 0-2 cu Stiinta Turceni la Resita. Apoi, echipa se scufundã într-un anonimat total, ajungând în prezent prin apele tulburi ale ligii a V-a Hunedoara.
Când esti sub Ilia, Vata si Criscior…
Universitatea Petrosani a avut un parcurs jalnic în turul ligii a V-a cu doar douã victorii si douã egaluri, ocupând penultima pozitie în clasament, unde, în ultimul esalon valoric al fotbalului judetean! Când numele ”Universitatea” se aflã sub pozitia unor echipe care altãdatã stãteau în pozitie de drepti în fata ta, credem cã nu mai e nimic de comentat pe strada asta… La polul opus ca de obicei , campioana ultimilor ani Mãgura Pui, face legea în campionat, dar are acum o serioasã concurentã în fata debutantei AS Retezatul ”Tara Hategului” Hateg (AJF Hunedoara ar trebui sã sugereze atunci când echipele îsi aleg numele sã evite confuziile cu nume asemãnãtoare din acelasi oras), aflatã la numai douã puncte de lider. Interesant si de urmãrit ce se întâmplã acolo sus la vârf.
Genu TUTU