Zece pentru Valea Jiului

10 proiecte unitare ar putea oferi o nouã sansã Vãii Jiului. România va primi de la Uniunea Europeanã  aproximativ 750 de milioane de euro sub formã de granturi nerambursabile  pentru sustinerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantã.

Cel mai mare  beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmatã de Germania (877 milioane de euro) si România, potrivit Politico. Polonia are cea mai mare industrie carboniferã din UE, iar impactul Green Deal asupra economiei va fi urias.
În momentul de fatã existã deja o asemenea initiativã pentru Valea Jiului, iar Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani, cea mai mare localitate a Vãii Jiului, sustine cã 10 proiecte ar putea transforma zona.
“Aceastã alocare pentru România vine si în urma  demersurilor pe care noi l-am fãcut în ceea ce priveste proiectul cu START-ul, cu asistenta tehnicã primitã de la Comisie si cu strategia desfãsuratã acum de Price Waterhouse Coopers, o strategie contractatã de Ministerul Fondurilor Europene. Noi tinem legãtura cu cei de la Bruxelles, vor veni aici, probabil în martie, si se lucreazã la un document în care am trimis toate informatiile pe care ni le-au cerut, dupã care vor veni 3 zile în Valea Jiului. Prin asistenta tehnicã oferitã de start se doreste identificarea a cel putin 10 proiecte pentru Valea Jiului, care sã aibã un impact major în ceea ce înseamnã reconfigurarea economicã a Vãii Jiului. În  paralel, este scrisã strategia de  dezvoltare pe urmãtorii 7 ani, de cãtre aceastã firmã contractatã de ministerul Fondurilor Europene”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În cazul României, având în vedere  existenta unor regiuni mono-industriale si carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru  a sustine costurile importante, în special cele sociale, care vor apãrarea ca urmare a tranzitiei cãtre o economie neutrã  climatic.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Zece pentru Valea Jiului

  • 20 ianuarie 2020 la 06:19
    Permalink

    Sper si sunt convins ca nu ve-i mai fi „primar” pana la implementare…Oricum, nu ai facut NIMIC maret in toate mandatele tale! Este timpul sa ne parasesti cu adevarat! Sper sa te cari de aici precum dai semne…Mars afara din Primarie!!!

Comentariile sunt închise.