750 de milioane de euro pentru zonele carbonifere

România va primi de la Uniunea Eeuropenea aproximativ 750 de milioane de euro sub formã de granturi nerambursabile pentru sustinerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantã.
Potrivit datelor, România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranzitie echitabilã, un instrument creat de Comisia Europeanã pentru a  atenua impactul economic si social al Green Deal (”Pactul ecologic”),  politica prin care Comisia von der Leyen vrea sã transforme UE pânã în 2050 într-o economie neutrã din punct de vedere al emisiilor de  carbon.
Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmatã de Germania (877 milioane de euro) si România, potrivit Politico. Polonia are cea mai mare industrie carboniferã din UE, iar impactul Green Deal asupra economiei va fi urias.
În cazul României, având în vedere existenta unor regiuni mono-industriale si carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru a sustine costurile importante, în special cele sociale, care vor apãrarea ca urmare a tranzitiei cãtre o economie neutrã climatic. În Fondul pentru tranzitie echitabilã vor fi puse la dispozitia statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile, deci nu credite. România sperã cã acestia vor fi ”bani noi”, adicã nu se vor lua bani de la coeziune sau agriculturã pentru a alimenta acest fond, ci vor fi ”bani proaspeti”.

Cosmin BACIU

Un comentariu la „750 de milioane de euro pentru zonele carbonifere

  • 18 ianuarie 2020 la 16:50
    Permalink

    Se vor topi toti acesti bani pe stim noi ce si dati stim noi cui, si fraza ”pentru a sustine costurile sociale” se refera probabil la faptul ca minele se vor inchide pana in 2024 si banii astia vor fi dati pentru cei disponibilizati, ca la alte categorii sociale din Valea Jiului nu se face referire. Pentru Valea Jiului suma de 750 de milioane pare o suma foarte mare, dar sa vedem ce ”costuri” acopera in afara de cele sociale, cine va beneficia de acesti bani, probabil iar cu programe facute de ”unii” si ne vor recalifica, realfabetiza, reintegra, revigora, recicla, repara, re, re, re…….. pana o sa dispara toti banii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.