Sunt familii ale cãror probleme sunt atât de mari încât nu îsi permit nici mãcar sã încheie contracte cu furnizorii de servicii.
La nivelul Directiei de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Petrosani se acordã anumite ajutoare familiilor cu probleme de ordin social. Printre acestea se acordã si un ajutor pentru plata energiei electrice. Conditia este ca oamenii sã aibã contracte încheiate cu furnizorii de servicii. În multe dintre cazuri nu existã acest document.
“În evidenta SPLAS sunt multe familii cu probleme sociale, dar ele se împart pe diverse categorii, adicã sunt familiile care primesc ajutor social, sunt familii care primesc cantinã, sunt persoane care încadreazã într-un grad de handicap si atunci vin pe partea cu indemnizatiile de  handicap (…), avem alocatiile pentru sustinerea familiei,  ajutoarele pentru încãlzirea locuintei. A început sezonul din luna noiembrie. Existã mai multe paliere pe care noi lucrãm si existã mai multe beneficii care se acordã chiar dacã sunt bani din bugetul de stat. . Se mai acordã pentru marginalizare si plata a 70 de KW/orã/familie, dar din pãcate aici cei care se încadreazã în legea marginalizãrii nu prea au contracte încheiate cu ENEL  si nu au fost multi  beneficiari. Neavând contract si facturã nu am avut ce sã decontãm”,  a declarat Cristina Mraz, director DLAS Petrosani.  Numãrul beneficiar de ajutor social a fost anul trecut de 165. A scãzut, în schimb, numãrul celor care beneficiazã de serviciile cantinei de ajutor social.
“Avem la ajutor social, la sfârsitul anului 2019 aveam în platã 165 de familii sau persoane singure. Portiile la cantinã au scãzut, desi la începutul anului am pornit cu 50 de portii si contractul la cantinã a fost de maxim 50 de portii pe lunã, oamenii nu au mai solicitat  cantina socialã. Unul din motive ar fi faptul cã si-au remediat  situatia materialã si nu au mai dorit sã facã acele ore de muncã. Au fost cazuri care au renuntat. Pentru sustinerea familiei avem în jur de 60 de dosare, au fost  acordate ajutoare de urgentã în cursul  anului 2019. Avem ajutoare pentru încãlzirea locuintei si în luna noiembrie au fost depuse pentru toatã perioada noiembrie 2019 – martie 2020 au fost depuse 84 de cereri, am avut si  ajutoare de înmormântare”,  a mai spus sursa citatã.
În ceea ce priveste persoanele cu handicap, aici au fost anul trecut în jur de 520 de beneficiari.  “Asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav si  indemnizatiile lunare se ridicã la un numãr de 500-520 de dosare. Cantina de ajutor avem 30-35 de portii pe lunã. La marginalizare se acordã acei 3 mc de apã rece de persoanã/lunã. Am avut în medie 27 de familii/lunã s-au întocmit dosare pentru acordarea acelui  stimulent educational sub formã de tichet social. Sunt în jur de 35 de beneficiari. La ajutoare de urgentã am consumat în jur  de 30.000 de lei. La cantinã nu s-a depãsit suma de contract”, a mai spus Cristina Mraz.
Cosmin BACIU