Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara vã invitã joi, 16 ianuarie 2020, ora 12 00 , sã participati la vernisajul expozitiei „Ceramica finã de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva”, eveniment ce se va desfãsura în sãlile de expozitie ale Palatului Magna Curia.

Prin aceastã expozitie se valorificã pretioasa colectie de ceramicã finã de Batiz, prin etalarea celor douãzeci si douã de piese pe care Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane le detine în  patrimoniul sãu. Se doreste atragerea atentiei asupra importantei  manufacturii din localitatea Batiz unde, în prima jumãtate a secolului al XIX-lea apãreau primele semne ale unei activitãti industriale din spatiul hunedorean, fiind produse cu mãiestrie vase de ceramicã finã de  calitate superioarã.
Începuturile manufacturii de la Batiz se leagã de numele mesterului Georg d’André (? – 1847), originar din orasul Triest, si de numele baronului Nalátzy József (1748-1822), proprietarul mosiei de la Batiz, douã personalitãti remarcabile, cu spirit vizionar si întreprinzãtor, pasionati ai progresului, a cãror colaborare a început în anul 1805. Documentele vorbesc, la început, despre un mic atelier de produs ceramicã, pe  parcurs fiind adãugate constructii noi, rezultând cresterea globalã a  productiei, si, mai mult, o divizare a muncii pe procese si faze tehnologice, astfel cã în anii 1830-1840, Batizul era mentionat drept “fabricã de ceramicã” sau ”cea mai dezvoltatã fabricã de faiantã finã din Transilvania si Ungaria”.
Ceramica a fost expusã într-un ambient burghez de secol XIX, care reuneste piese reprezentative din Colectia de Artã a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, prin intermediul cãrora vizitatorul este invitat în atmosfera caldã si primitoare a unui salon, încãpere ce ar fi destinatã amuzamentului, bunei-dispozitii si momentelor de recreere. În timp ce se purtau diverse discutii, se puteau savura ceaiuri din plante aromatice si delicioase gustãri, se putea lectura presa localã, iar domnisoarele si  doamnele aveau ocazia sã-si exerseze talentele muzicale, de desen ori broderie. Alãturi de cele trei piese mari de mobilier, realizate în stil Eclectic, sunt expuse douã mese în stil Biedermeier, patru scaune tapitate cu piele în stil Altdeutsch, un ceas de perete cu pendulã, o masinã de cusut Singer si un secretaire.
Acestora li se adaugã douãsprezece tablouri de epocã, douã aparate muzicale si un bust Meissen.
Reunind diferite abordãri stilistice din secolul al XIX-lea si începutul celui de-al XX-lea, expozitia oferã prilejul unei incursiuni în trecutul spatiului hunedorean, din care nu lipsea influenta culturalã a spatiului central si vest european, mentioneazã curatorii expozitiei, dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf si Georgeta Deju, sef- serviciu al Sectiei de Istorie si Artã al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.
Expozitia poate fi vizitatã în perioada 16 ianuarie 2020 – 31 ianuarie 2022 de marti pânã duminicã, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.