În ultimii ani, si mai ales în ultima perioadã de timp, vânzãrile de autoturisme noi au înregistrat o scãdere substantialã datoratã crizei financiare. Chiar si oferte foarte atractive si  discount-uri  mari lumea nu se mai îngrãmãdeste sã-si achizitioneze o masinã.

Nu doar la masinile noi s-au înregistrat vânzãri scãzute, ci si la cele de tip second hand la care fie proprietarii care le au si vor sã le vândã, fie cei care se ocupã de cumpãrarea lor din strãinãtate si mai departe vânzarea lor în tara au înregistrat pierderi destul de mari fatã de alti ani în care se vindeau ca pâinea caldã,dacã putem spune asa.

Multi dintre acesti ’’dealeri’’ autohtoni spun cã pânã acum lucrurile au mers bine si cã au fãcut si niste profituri frumusele din vânzarea acestor masini aduse din afara granitelor, marea lor majoritate fiind cumpãrate din Germania.

Întrebându-i care au fost motivele pentru care au început o asemenea afacere care nu tot timpul aduce profituri, ei ne spun cã au adus profituri pânã anul acesta când lucrurile au început sã scârtâie si pentru ei. Pe lângã partea financiarã ei ne pun sã facem o paralelã si sã ne închipuim cã suntem un potential client interesat de achizitonarea unei masini second hand. Raportat pret-calitate, ei ne spun cã multe din masinile de afarã sunt mult mai ieftine decât cele noi autohtone si cu mult mai multe dotãri obtionale fatã de ce ne sunt oferite la multe din masinile noi, la acestea totul constã în plus si de cele mai multe ori nu merita investitia. ’’Nu va merita niciodatã sã cumpãrati o masinã nouã fãrã nicio dotare obtionala doar pentru cã e nouã, când puteti în bani putini sã luati una strãinã second în varianta full options’’.

Pentru acesti oameni de afaceri nici înmatricularea autoturismelor nu este o problemã. Dacã nu se vând repede, decât sã plãteascã taxe mari, mai bine prefera sã le înmatriculeze în Bulgaria la preturi mult mai mici si asigurãri foarte mici chiar si unele la firme fictive, dupã cum am putut vedea în multe cazuri când au avut loc accidente de circulatie doar cu pagube materiale si în care pãgubitii au de asteptat cu lunile pentru a-si recupera banii de la aceste firme de asigurati fantoma din tarã vecinã.

Pânã la urma fiecare persoanã poate alege din multitudinea de oferte care existã pe piata realã cât si cea virtualã,pe internet. Dar cea mai mare problemã rãmâne binenteles cea a banilor care nu mai sunt asa multi ca pe vremuri.

Raul IRINOVICI