Zeci de pensionari s-au asezat, luni de dimineatã, la coadã, ca sã îsi plãteascã dãrile. Care mai nemultumit de faptul cã au crescut si cã pensiile lor sunt la fel, care nemultumit de înghesuiala de la ghiseu, care cu gândul unic sã scape de datorii.
Sunt cei mai constiinciosi si fiecare a venit în prima zi de platã, ca sã se scape cumva de o grijã.  „Eu nu am plãtit pe anul trecut si am plãtit acum pe doi ani. Am vrut acum sã scap odatã de taxe si griji”, a spus o doamnã, una dintre primii contribuabili care s-au asezat la coadã.  „Da, stau la coadã si am venit printre primii. Trebuie sã le plãtesc Si da, vin în prima zi, ca pensionarii. Sunt pensionar si trebuie sã plãtesc”, a motivat un altul prezenta sa în aglomeratie.
”Eu nu plãtesc impozitul. Nu. Radiez o masinã. Las plata impozitului pe mai târziu, cã am timp, nu din prima zi”, a spus un altul, care încã nu se grãbea sã stea la coada pentru dãrile locale.
„Uite câte case si ghisee au deschis! E aglomeratie, nu ne vãd. E pãi sã vin dupã ce mor? Vin primul aici, dar uite cã stau la coadã”, a reclamat nemultumit un alt pensionar, supãrat cã se stã prea mult la coadã. Impozitele si taxele locale din acest an au fost majorate cu valoarea inflatiei. Si asta i-a nemultumit pe oameni, pentru cã veniturile lor rãmân aceleasi.
La bugetul anului 2019, spre exemplu, suma adunatã din taxele locale trece putin de 14 milioane de lei, în conditiile în care nu toti si-au achitat dãrile. În cifre exacte, asta înseamnã, fix 14.249.590,20 lei, care proveneau din amenzi, salubritate, impozite si taxe locale. Taxele vor fi mai mari ca anul trecut, însã, când rata inflatiei era de doar 1,34. Cei mai buni contribuabili sunt  pensionarii si ei sunt primii care, la început de an, ca sã beneficieze de  bonificatii, se aseazã disciplinat la rând sã îsi achite impozitele locale.
Diana Mitrache