Se depun cererile pentru reabilitarea locuintelor. Cererile de finantare pentru reabilitarea termicã a blocurilor cu fonduri europene pot fi depuse începând cu 15 noiembrie 2012, potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului (MDRT).

Beneficiarii eligibili ai schemei de finantare sunt unitãtile administrativ-teritoriale – municipii resedinte de judet în calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari.

Alocarea financiarã, de la FEDR si de la bugetul de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilã, pentru perioada 2007-2013, este de 182,4 milioane euro, fiind repartizatã pe cele 8 regiuni de dezvoltare în mod egal. Alocarea financiarã ce revine fiecãrei regiuni este de 22,80 milioane euro.

La Petrosani nu se stie nimic de depunerea proiectelor în aceastã etapã. Reprezentantii admininistratiei publice spun cã toate cererile în acest sens au fost deja depuse.

MDRT a lansat, din 1 noiembrie 2012, varianta finalã a Ghidului solicitantului pentru apelul de proiecte din cadrul subdomeniului pentru Sprijinirea investitiilor în eficientã energeticã a blocurilor de locuinte. Potentialii beneficiari pot consulta ghidul publicat pe www.inforegio.ro, sectiunea Ghidul Solicitantului.

Implementarea mãsurilor privind eficienta energeticã va trebui sã aibã ca rezultat o reducere de cel putin 40% a consumului de energie pentru încãlzire si atingerea unui consum minim de energie pentru încãlzire în functie de zonele climatice la nivel national.

Sunt eligibile lucrãrile de reabilitare termicã a anvelopei, lucrãrile de reabilitare a sistemului de încãlzire. Sunt vizate în special blocurile de locuinte construite dupã proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse, peste 50% dintre familiile – proprietari din clãdire au un venit net lunar pe membru de familie de maxim 500 euro.

Raul IRINOVICI