Reorganizarea CEH si mentinerea în activitate a minelor Lupeni si Lonea, sansa mentinerii mineritului în Valea Jiului

Reorganizarea cât mai rapidã a CEH,  si rezolvarea situatiei minelor Lupeni si Lonea, unitãti aflate în program de închidere, sunt principalele solutii pe care conducerea Complexului le vede pentru salvarea mineritului din Valea Jiului si a locurilor de muncã ale minerilor.
Potrivit administratorului special al CEH, Cristian Rosu, în ce priveste reorganizarea CEH s-a solicitat demararea unui studiu de fezabilitate de crearea unui grup pe gaz la Termocentrala Paroseni într-o perspective viitoare, iar dacã se reuseste înfiintarea Complexului Energetic Valea Jiului, pe lângã sursa de cãrbune sã existe si un grup pe gaz ce ar fi ideal si ar asigura functionarea complexului si pãstrarea locurilor de munca atât la termocentrala Paroseni cât si la mine.
“Am solicitat demararea unui studiu de fezabilitate de crearea unui grup pe gaz la Paroseni într-o perspective viitoare, dacã reusim sã creãm Complexul Energetic Valea Jiului, pe lângã sursa de cãrbune sã existe si un grup pe gaz ce ar fi ideal si ar asigura functionarea complexului si pãstrarea locurilor de munca atât la termocentrala cât si la mine”, a declarat Cristian Rosu.
În plus, ministerul a agreat, potrivit administratorului special, Cristian Rosu, ideea desprinderii Termocentralei Mintia de CEH. “Exista o dorintã a celor de la termocentrala mintia de a se desprinde de CEH. Pe aceastã temã, din discutiile pe care le-am avut la minister este agreatã aceasta idee si  considerãm cã ar fi benefic ca termocentrala mintia sã se desprindã de CEH si probabil cu ajutorul primãriei Deva sau a Consiliului Judetean, cine ar dori sã preia aceastã entitate, cu sigurantã nu ne vom opune”, mai spune Rosu.
De asemenea, soarta minelor Lupeni si Lonea depinde de Comisia Europeanã, care încã nu a transmis un rãspuns la renotificarea depusã de CEH în privinta prelungirii termenului de functionare. Cristian Rosu sustine cã în renotificare s-a cerut un termen de functionare pentru aceste mine pânã în anul 2027, iar pentru continuarea activitãtii si premierul Ludovic Orban va discuta la Comisia Europeanã. “Minele Lupeni si Lonea se aflã pe un program de închidere pentru care, din pãcate nu a sosit o renotificare de la Comisia Europeanã ca sã stim exact termenul de functionare a acestor mine. Înainte de sãrbãtori ministerul a trimis documentatia necesarã cãtre Comisia Europeanã si asteptam rãspunsul. Mai mult decât atât premierul Ludovic Orban o sã discute despre solicitarea minelor Lupeni si Lonea si speram sã avem un rãspuns favorabil ca sã putem functiona cu minele pânã în anul 2027. Avem nevoie de rãspunsul Comisiei Europene ca sã stim exact cum functioneazã”, sustine Rosu.
În prezent la CEH mai sunt angajati 4.500 de persoane, iar datoriile societãtii depãsesc 5 miliarde  de lei.
Marius Mitrache

7 comentarii la „Reorganizarea CEH si mentinerea în activitate a minelor Lupeni si Lonea, sansa mentinerii mineritului în Valea Jiului

 • 9 ianuarie 2020 la 20:28
  Permalink

  deci mediul vad ca numai conteaza……NO COMENT….

  Răspunde
  • 10 ianuarie 2020 la 12:56
   Permalink

   PNL-ul nu si-ar lua partea de cascaval?
   PSD+PNL =aceasi mizerie

   Răspunde
 • 9 ianuarie 2020 la 23:41
  Permalink

  Mai are vaca lapte
  To?i care au fost la conducere numai au furat
  Cum sa pui un ADMINISTRATOR SPECIAL UN OM CARE A FOST UN SIMPLU ELECTRICIAN
  FACE PARTE DIN PARTID ????
  ASA SE POATE REZOLVA O FUNC?IE
  TREBUIE SA FI MEMBRU DIN PARTIDUL CARE ESTE LA CONDUCERE
  RUSINE CRISTI RO?U
  ????

  Răspunde
  • 10 ianuarie 2020 la 12:57
   Permalink

   apropo de elecrrician ,stie cineva daca baga mina?

   Răspunde
 • 10 ianuarie 2020 la 14:13
  Permalink

  Scapati de leprele de prin birouri , ca stau cate 4-5 adunate , atat la sucursale cat si la sediul CEH , afara cu Branzan si ultimele angajate pe pile .. si incet , incet se fac reduceri de cheltuieli …. Nu cel care munceste in subteran sau la suprafata este o povara ptr CEH ..

  Răspunde
 • 12 ianuarie 2020 la 13:52
  Permalink

  Ciudatenia dracu si cu mineritu asta; pe timpu lu Ceausescu angajau mereu si elevi, studenti, moldoveni-detasati, momirlani-bastinasi, ba au adus si militari si tot nu se umpleau minele, care erau flaminde de personal mai mereu…. Acum, dupa atitea valuri de concedieri, disponibilizari, pensionari, cu zero angajari si tot nu se mai golesc minele astea minunate de personal… Acum 10 ani erau 5.000 de ortaci, acum cica ar fi 4.500 ?!?!?! Explicatia ar fi una simpla: au inceput sa scoata si minerii pui, precum closca, de la cit de mult i-a cocosit bRINZAN ala :)))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.