Situatia cu care se confruntã Valea Jiului a fost adusã în atentia europarlamentarilor. Eurodeputatul Corina Cretu si-a exprimat opinia în Parlamentul European pentru ca Valea Jiului sã fie sustinutã prin proiectele pilot ale Comisiei Europene.
Corina Cretu a fost  comisar european pentru politicã regionalã si a solicitat acest lucru în cadrul sedintei grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European (S&D), reuniune la care a luat parte si Maroš Šefèoviè, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru relatii inter-institutionale si prospectivã.
”Le-am reamintit colegilor mei din Parlamentul European cã, în Comisia Juncker, am lansat împreunã cu Maroš Šefèoviè Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie si mi-am exprimat speranta cã Valea Jiului va fi ajutatã în continuare, fiind printre regiunile carbonifere cele mai sãrace din Europa, aici lucrând cel mai mare numãr de mineri”, a scris Corina Cretu, pe pagina sa de socializare, subliniind faptul cã tranzitia cãtre o economie care utilizeazã resurse energetice putin sau deloc poluante este una dificilã, mai ales în zonele mono-industriale.
În calitate de membru al Comisiei Europene, în septembrie 2018, Corina Cretu a lansat, la Petrosani, initiativa “Regiuni carbonifere în tranzitie” si a militat, în Comisia Europeanã, cã Valea Jiului sã fie introdusã în cadrul proiectelor-pilot ale Uniunii Europene, pentru a primi asistentã tehnicã si ajutor suplimentar, în vederea îmbunãtãtirii vietii oamenilor din aceastã regiune slab dezvoltatã.
Proiect pilot, cu bani europeni, pentru combaterea somajului din zonele miniere si industrial
Guvernul a lansat public un prim apel pentru folosirea a 2 milioane de euro din fonduri europene, printr-un program pentru ocuparea somerilor si persoanelor inactive din Valea Jiului.
Programul va aduce un sprijin concret pentru cei aproximativ 1560 de someri din aceastã zonã, dar si pentru alte categorii de persoane.
Astfel, 2 milioane de euro din fonduri europene vor fi cheltuiti în beneficiul a 2000 de persoane vulnerabile si vor permite eradicarea în totalitate a somajului din zona Petrosani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni si Uricani. Urmãtoarele proiecte de combatere a somajului vor viza alte 7 regiuni, cu peste 1 milion de beneficiari.
Cosmin BACIU