Complexul Enegetic Hunedoara este cuprins în tranzitia pentru decarbonare. La initiativa Greenpeace si Bankwatch, la sediul Departamentului pentru Energie a avut loc o întrevedere cu reprezentantii ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Obiectivele întâlnirii au fost facilitarea tranzitiei de la un sector energetic bazat pe cãrbune cãtre unul având ca bazã energia curatã, asigurarea respectãrii angajamentelor asumate de UE prin Acordul de la Paris si nu în ultimul rând, au fost discutate provocãrile întâmpinate în Valea Jiului si în Oltenia, regiuni direct afectate de procesul de decarbonare.
„Existã dorintã si bunã credintã din partea  acestei echipe guvernamentale de a se implica în dialog constant cu  societatea civilã atunci când punctãm elemente atât de importante  precum energia curatã. Suntem constienti de importanta acesteia în dezvoltarea energeticã si economicã a tãrii astfel cã ne asumãm respectarea directiilor trasate de Comisia Europeanã si cele rezultate din Acordul de la Paris. Existã o hotãrâre din partea  ministerului de a se  conforma la tot ce înseamnã obligatii de mediu si de decarbonare si ne vom strãdui sã atingem tintele asumate privind înlocuirea  capacitãtilor de producere a energiei pe cãrbune, cu surse regenerabile. Gãsirea unor solutii  pentru crearea unor  alternative economice în regiunile afectate de tranzitia spre o energie curatã, este de asemenea, o prioritate”, a declarat Niculae Havrilet, Secretar de Stat în cadrul MEEMA.
Planul National Integrat pentru Energie si Schimbãri Climatice si Strategia Energeticã vor fi armonizate si vor avea ca obiectiv decarbonarea. Pentru securitatea Sistemului Energetic National continuã sã rãmânã importantã  pãstrarea capacitãtilor energetice pe cãrbune pentru preîntâmpinarea unor situatii critice,  pânã la atingerea unui nivel confortabil al  capacitãtilor de interconectare
Cosmin BACIU