Compania minierã a initiat douã proceduri de revizuire si de contestatie în anulare a deciziei Curtii de Apel Cluj.  Totodatã, a cerut Înaltei Curti de Casatie si Justitie strãmutarea judecãrii celor douã noi dosare cãtre o altã curte de apel. Reteaua Mining Watch a câstigat la Curtea de Apel Cluj, procesul prin care a blocat proiectul minier Certej. Procesul a avut ca obiect anularea definitivã a planului urbanistic zonal (PUZ) pentru proiectul minier Certej.
“În acest mod, încearcã sã se acrediteze ideea cã organizatia  noastrã are aptitudinea de a influenta o întreagã instantã, în mod particular Curtea de Apel Cluj. În motivarea cererii, reprezentantii Certej afirmã cã existã o “amplã discreditare” a proiectului Certej în Cluj Napoca si face referire la un articol apãrut în presa localã despre dezastrul din 1971 si a unui protest organizat în acelasi oras în 2013”, aratã cei de la Mining Watch.
Mining Watch România considerã cã institutia strãmutãrii nu este de a îndepãrta de la solutionarea cauzei o instantã în privinta cãreia nu existã niciun dubiu rezonabil privind lipsa sa de impartialitate.
“Este evident cã situatia ar putea sta exact invers, Deva Gold fiind cea care are puterea financiarã si umanã de a influenta, nu o organizatie  non-profit. În plus, din pãrtile implicate în litigiu si care au emis actele anulate, nici Consiliul Local Certeju de Sus, nici Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara si nici cea din Timisoara nu au considerat necesar sã facã cereri de strãmutare. Disperarea Deva Gold e imensã. În absenta PUZ-ului, nu mai pot fi emise autorizatii de construire pentru realizarea minei de aur, iar proiectul minier e blocat”, a declarat Roxana Pencea Brãdãtan, membru fondator Mining Watch România.
PUZ-ul proiectului minier Certej, aprobat de cãtre Consiliul Local Certeju de Sus, prin HCL 11/2010, stabileste reglementãrile locale în privinta utilizãrii terenurilor si a  construirii carierelor, iazurilor de decantare si a uzinei de procesare aferente exploatãrii propuse.
Instanta a constatat cã avizul de mediu pentru acest Plan Urbanistic Zonal a fost emis cu încãlcarea  legislatiei privind protectia mediului.
Avizul de mediu anulat fusese emis de Agentia Regionalã pentru Protectia Mediului Timis (ARPM Timis) în aprilie 2010, ca urmare a unei proceduri care a durat aproximativ trei ani. Actiunea în justitie pentru anularea PUZ-ului proiectului minier a fost demaratã în 2016 de cãtre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, asociatie ce asigurã secretariatul retelei Mining Watch România.
Cosmin BACIU