De douã decenii la Straja: Boboteazã, cu apã din muntii nostri

Sute de credinciosi, dar si turistii din Straja, vor fi martorii unui eveniment inedit de Boboteazã. Salvamontistii vor aduce cu akia (sania folositã pentru transportul accidentatilor) apa de la izvoarele din creierii muntilor si, dupã slujba de la schitul din munte, o vor împãrti credinciosilor la crucea din inima statiunii.
Evenimentul este unul extrem de apreciat de cãtre toti cei care urcã la munte si chiar si localnicii vin sã ia aghiazmã din munti.
De 20 ani, salvamontistii aduc cel putin 200 de litri de apã de la  izvoarele din vârful muntelui Straja. Este o traditie pe care, cei care sunt din zonã, o pãstreazã cu sfintenie, iar turistii care se aflã în statiunea de munte o apreciazã. Pentru a aduce apa din munte salvamontistii pleacã de la primele ore ale diminetii la cele 7 izvoare de la Straja pentru ca mai apoi apa sã fie sfintitã la slujba de la schitul din Straja, de cãtre un cãlugãr. „De douãzeci de ani facem asta si la fel va fi si acum”, a spus Emil Pãrãu, cel care a initiat, alãturi de salvamontisti, acest obicei inedit.
De Boboteazã, la schit, cãlugãrul de aici le oferã turistilor care vin apã sfintitã, dupã slujba ce are loc la crucea ridicatã pe o culme din statiune. Sunt si localnici care, an de an, preferã sã urce în munte ca sã participe la aceastã slujbã, deoarece ei spun cã, aici în munte, sunt mai aproape de Dumnezeu.
În aceastã perioadã, statiunea montanã Straja este ocupatã în proportie de sutã la sutã pentru cã aici este zãpadã, se schiazã pe toate pârtiile, iar potrivit cabanierilor din zonã sunt peste 4.000 de turisti. Emil Pãrãu, investitor în turism în Straja, spune cã turistii au avut  parte de sãrbãtori cu multã distractie, iar acum încep sã aparã grupurile de cetãteni moldoveni care vin aici sã-si petreacã sãrbãtorile de iarnã.
Si salvamontistii, care luni aduc apa sã fie sfintitã de la izvoarele din Straja spun cã au avut mult de lucru si cã, în medie, pe zi sunt nu mai putin de 8 accidente. Au fost chemate destul de des echipajele SMURD în munte si, din 15 decembrie pânã acum, numãrul accidentelor pe pârtie a  trecut de 70, iar 38 dintre cei care au suferit leziuni au fost evacuati din  statiune cu SMURD.
Diana Mitrache

Un comentariu la „De douã decenii la Straja: Boboteazã, cu apã din muntii nostri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.