Cu acoperisuri care stau sã se prãbuseascã sub greutatea zãpezii abia cãzute, oamenii ce locuiesc în cele douã imobile din zona Triaj a statiei CFR Petrosani cer acum sprijin institutiei Avocatului Poporului.
O fac ca o ultimã sansã a lor, înainte ca prin tavanul locuintei lor sã se vadã cerul, sau, mai rãu, ca cineva sã fie accidentat de acoperisul ce nu mai are mult si se prãbuseste.
„Domnule Avocat al Poporului, având în vedere aceastã întârziere de 10 luni peste termenul „imediat” de începere a lucrãrilor de reparatii dat de ISC (n.r. Inspectia de Stat în Constructii) Hunedoara, se mentine fenomenul de pericol iminent al structurii acoperisurilor celor douã imobile, iar cei 26 de locatari sunt într-o continuã stare de tensiune atunci când starea vremii este caracterizatã de vânt, ploaie, vijelie, etc. si situatia poate deveni dramaticã. De asemenea, nu se mai poate circula prin fata blocurilor, fiind un pericol iminent prãbusirea hornurilor si a structurii de lemn. Locatarii sustin cã aceste acoperisuri nu o sã reziste în iarna anului 2018. Personal cred cã mãsurile de sanctionare sau avertismentele celor implicati pentru a rezolva aceastã problemã nu rezolvã situatia de pericol si sunt necesare alte mãsuri, mai clare si eficiente.
Consider cã este o datorie imperativã ca Serviciul Patrimoniu din cadrul Regionalei CFR Timisoara sã asigure conditii civilizate de locuit, care sã respecte standarde elementare pentru sãnãtatea publicã si securitatea cetãtenilor locatari”, scrie în scrisoarea semnatã de Viorel Pascu, consilier local la Petrosani, care a preluat acest caz si încearcã sã rezolve problema oamenilor de acolo.
Zeci de oameni, care locuiesc în casele din zona Triaj de la Petrosani, ce apartin Regionalei CFR Timisoara, sunt zilnic în pericol. De pe acoperis cad mereu tigle, iar în aceastã iarnã oamenii se tem cã vor avea soarta celor de la Aninoasa, care s-au trezit la prima zãpadã cu acoperisurile prãbusite. Si asta, desi de un an de zile au cerut sprijin celor de la Regionalã, cãrora le plãtesc chirii, însã, fãrã niciun rezultat. „Acoperisurile sunt foarte vechi. Blocul acesta a fost finalizat în 1963, iar de atunci nu a fost reparat. Eu am cumpãrat apartamentul de la ultimul etaj în anul 2007 si m-am mai ocupat de acoperis, cât am putut. Acum s-au rupt douã bârne si nici nu trebuie sã dea zãpada de anul trecut, pentru cã va pica jos. Eu am pus niste sârme, dar nu tin”, spunea în luna decembrie Stefan Oagãn, unul dintre cei ce locuieste la ultimul etaj.
Acoperisul este atât de subred încât oamenii de aici nici nu se gândesc cã nu se va prãbusi. De altfel, din pod se vede cerul si toate bârnele vechi de lemn sunt putrezite. Oamenii au fãcut fiecare ce a putut, însã, infiltratiile nu au putut fi stãvilite, asa încât acum asteaptã ziua în care se vor prãbusi.
Diana Mitrache