Ion ”Litã” Dumitru a împlinit pe 2 ianuarie vârsta de 70 de ani. Declarat cel mai bun fotbalist român în 1973 si 1975, cu peste 440 de prezente în liga I (Divizia A), 2 titluri nationale cu Steaua Bucuresti si 4 Cupe ale României cu Steaua, Rapid si Univ. Craiova.
Dupã ce si-a încheiat cariera de fotbalist la Rapid Bucuresti în 1988, a plecat în Germania, de unde a revenit ca antrenor la FC National (Progresul) Bucuresti în sezonul 1994-1995.  În vara anului 1995 este cooptat la Jiul Petrosani pentru campania de promovare a echipei în divizia ”A”.
Jiul Petrosani încheiase un sezon slab 1994-1995, locul 7 în divizia B”, astfel cã politica conducãtorilor jiulisti ia o decizie radicalã si anume trecerea echipei la LSMVJ, puternicul sindicat cu 50000 de mineri, condus de Miron Cozma. Prin persoane influente la Bucuresti, se ia legãtura cu Ion ”Litã” Dumitru cãruia i se propune postul de antrenor principal, sã aducã câtiva jucãtori cu notorietate – Leo Toader, Baicea, Matincã, Fane Târã – plus cei rãmasi si se pune în miscare ”morisca”. O mobilizare nemaiântâlnitã la acest nivel, care aduce Jiului succes dupã succes, cu acel istoric 1-0 în fata Forestei Fãlticeni (22 mai 1996) în meciul decisiv de promovare în prezenta a 35000 de spectatori! Jiul învinge si promoveazã.

”Abdicare” de pe locul 1!
Jiul începe furtunos liga I, 4-1 în prima etapã cu Sportul Studentesc Bucuresti, apoi deplasare la Otelul Galati 1-0 si locul 1 în clasament. Surprizã la întoarcerea spre Petrosani, Litã Dumitru rãmâne în capitalã, dându-si demisia si optând pentru Rapid! Echipa rãmâne sub bagheta lui Ion Ion,  terminând acel campionat pe locul 14. Apoi în urmãtorii ani Litã Dumitru a fost un veritabil glob-trotter, antrenând la mai multe echipe (Rolar Bucuresti, Al Tai-Halil, Politehnica Iasi, Callatis Mangalia, România U19, Concordia Chiajna, Steaua II Bucuresti)  renuntând la antrenorat în anul 2011. Una peste alta, el a rãmas la Petrosani ca o figurã pitoreascã – era mare amator de viatã  dulce… – dar ca un antrenor ferm, pretentios si iubit de jucãtori.
Acum Litã Dumitru
Care a împlinit 70 de ani se aflã stabilit în Statele Unite la Atlanta, alãturi de sotia si fetita sa Alexandra. Se ocupã de antrenorat la o scoalã de fotbal, iar în timpul liber face si Uber-Taxi.
”Nu cred cã o sã mai vin vreodatã în România nici mãcar în vacantã. Suport foarte greu zborurile lungi cu avionul, am îmbãtrânit nu mai pot sã le fac fatã. Dar nu stiu ce îmi rezervã viata în continuare…”, a declarat pentru GSP Litã Dumitru.
Litã Dumitru…
…un fotbalist complet care s-ar putea  adãuga oricând mereu invocatei triplete Dobrin-Balaci-Hagi, într-o ierarhie all-time a fotbalului românesc. Un fotbalist ce acea perfectã cunoastere a balonului rotund, mereu cu o imensã capacitate de a alerga dintr-un careu în celãlalt, un om care putea juca pe orice post. Un crâmpei de viatã prins si la Jiul Petrosani, un loc de unde îi urãm La Multi Ani!
Genu TUTU