Canalizarea din statiunea montanã Straja “gãzduieste” gunoi menajer, articole vestimentare si multe alte obiecte care nu ar avea ce sã caute în sistemul de canalizare.
Cei de la ApaServ Valea Jiului au constatat cã în treapta mecanicã a sistemului de canalizare care vine din Straja se regãsesc tot soiul de obiecte “turistice”.
“Din campanile pe care le-am avut legate de canalizare care nu este cosul de gunoi, putem spune cã Straja este un exemplu negativ din cauza lucrurilor pe care le-am gãsit în treapta mecanicã. Începând de la fâsuri, gunoi menajer care nu avea ce sã caute acolo”,  a declarat Cristian Ionicã, director general al SC ApaServ Valea Jiului.
Canalizarea din Straja functioneazã la capacitate maximã. Investitia a fost inauguratã canalizarea din statiunea montanã Straja. ApaServ a încheiat un contract cu Asociatia ProStraja, si nu cu fiecare proprietar de cabanã. Potrivit oficialilor de la ApaServ Valea Jiului din momentul în care s-a dat în folosintã canalizarea, nu a mai fost solicitatã vidanja.
“Avem contract direct cu Asociatia Pro Straja, nu am fost solicitati sã intervenim la nivel de bransamente. Este o instalatie care functioneazã foarte bine, la o capacitate aproape maximã pentru cã atunci când începe sezonul în Straja trebuie sã intervenim la douã zile sã curãtãm acele grãtare si sã eliminãm tot ce rãmâne în treapta mecanicã. Capacitatea maximã înseamnã o conductã plinã si ca debit de apã iar dacã raportãm la numãrul de cabane este proportional la un  consum de apã de aproximativ  3 metri cubi. Acesta este debitul de apã care trece prin statie. Vidanjarea nu a mai fost solicitatã în Straja si de aici concluzia cã s-au legat foarte multi la sistemul de canalizare”,  a declarat Cristian Ionicã, director general al SC ApaServ Valea Jiului.
În luna aprilie 2016, Consiliul Judetean Hunedoara a aprobat un proiect care prevedea realizarea unei investitii majore si absolute necesare pentru statiunea montanã Straja. Douã obiective de investitii au fost realizate în Straja pentru introducerea sistemului de canalizare. Prima parte a investitiei a constat în “canalizare menajera în statiunea turistica straja — Lupeni”. Acest proiect a fost  realizat de ApaServ Valea Jiului din surse proprii, în timp ce proiectul “colector menajer statiunea straja — Lupeni”,  a fost o investitie realizatã cu sprijinul financiar al Consiliului  Judetean Hunedoara.
Cosmin BACIU