Oamenii din cãtunul Dâlja trãiesc o adevãratã dramã, dupã ce în zona lor au apãrut un incendiu, din  subteran.  Se bãnuieste inclusiv cã ar fi galerii de minã, iar cãrbunele  din pãmânt s-ar fi autoaprins în contact cu aerul, însã, nimeni nu  a dat un verdict  deocamdatã.
Pompierii spun ca nu sunt specializati in astfel de situatii, iar in aceste circumstante exista chiar si riscul ca dealul sã se prãbuseascã. De ce? Pentru cã pânã acum a fost  introdusã o cantitate uriasã de apã si toatã s-a scurs undeva, dar nimeni nu poate spune unde.
„Am început cu decopertarea zonei si inundarea ei pentru a o rãci. Momentan, nu mai vorbim de degajãri de fum, ci doar de aburi.  Pânã în momentul de fatã, însã, am introdus peste 18 tone de apã, care se scurg undeva în pãmânt, dar nu as putea sã vã spun dacã se duce unde trebuie, sau nu”, a spus Cristian Baleia, comandant al detasamentului de  pompieri Petrosani.
Zona este locuitã de oameni ce au gospodãrii, animale si casele lor ar putea sã o ia la vale, dacã apa ar spãla subteranul si ar lãsa un gol care sã se poatã prãbusi.
Totusi, deocamdatã, nu se impune evacuarea zonei, mai ales cã, dupã ce a fost mãsuratã concentratia de gaze de la fata locului, dar si de prin case, nu s-a decis izolarea zonei. Totusi, pompierii rãmân acolo.
„Momentan nu sunt  probleme. S-au fãcut verificãri în toate locuintele cu privire la structura de rezistentã a clãdirilor, cu privire la degajãri de  gaz sau monoxid de carbon, dar nu a fost identificatã prezenta niciunei substante si nu se impune  acum evacuarea oamenilor. Bineînteles cã vom supraveghea în continuare zona si vom rãci zonã prin introducerea apei”, a mai  adãugat Cristian Baleia.
Din pãcate, nu sunt foarte multe date cu privire la ceea ce este sub pãmânt si sunt doar supozitii. Una dintre ele este legatã de faptul cã întreg dealul pe care acum este construiti comunitatea de case, ar fi unul de steril, vechi de un secol.
„Se pare cã nu mai arde, doar iese abur, cã roca este încã fierbinte. Supraveghem zona si o udãm. Existã ipoteza cã ar fi fost un depozit în urma unei haldãri, acum 100 de ani, probabil, de la mina Dâlja, dar, spun specialistii, nu existã un strat de cãrbune care sã  fi luat foc”, a completat si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Nimeni nu a înaintat o pãrere avizatã si la fata locului au fost si experti de la actuala Societate de Închideri de Mine din Petrosani, care nu a avut nicio contributie la închiderea minei Dâlja.  Au ajuns acolo si au fãcut mãsurãtori si  specialistii INSEMEX, dar oficial, nu s-a fãcut nicio declaratie cu  privire la ceea ce  s-a întâmplat în acel loc, iar oamenii se tem  de ce e mai rãu.
Si, dupã  ce a trecut pericolul de explozie, acum localnicii se roagã sã nu li se prãbuseascã casele cu totul, de la  cantitãtile uriase de apã care au ajuns sub pãmânt si nimeni nu stie unde s-au scurs.
Diana Mitrache