Au reusit sã prelungeascã activitatea de extractie la douã dintre minele din Valea Jiului, Lupeni si Lonea, iar acum cer celor de la Ministerul Economiei sã renotifice oficialitãtile de la Bruxelles în acest sens.
De fapt, sindicatele din mineritul Vãii Jiului spun cã primordialã este înfiintarea Complexului Energetic Valea Jiului, o nou entitate care ar urma sã functioneze exclusiv pe partea de sud a  judetului Hunedoara si din care va fi exclusã Termocentrala Mintia. În plus, acum este momentul ca  actualul guvern sã arate interesul pentru zona de aici, notificând în timp util Comisia de la Bruxelles cu privire la activitatea si finantarea celor douã unitãti miniere.
„Pentru aceste mine, în baza studiului GIG, trebuie fãcutã renotificarea la Bruxelles din partea statului român, pe noul orizont de timp în care ele vor functiona. Aici au fost niste etape parcurse de vechiul guvern, inclusiv douã întâlniri la Bruxelles, dar lucrurile s-au oprit”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Minerii încearcã astfel sã prelungeascã functionarea complexului, pânã când toti angajatii ar urma sã plece din sistem. Acum, însã, pentru cã mai este nevoie de specialisti, acestia ar urma sã vinã de la minele care se închid, din rândul celor care nu au conditii de pensionare. Totusi, în urma discutiilor cu noii administratori, judiciar si special, angajatii care se transferã nu vor primi sumele compensatorii. „Am discutat si s-a cãzut de acord sã preluãm de la SNIM acele 27 de persoane de pe liste, care nu îndeplinesc conditiile de pensie si mai au multi ani de lucru în subteran. Ei, însã, trebuie sã renunte la a se concedia colectiv de la cele douã sucursale pe închidere. Trebuie sã îsi facã lichidarea la zi si asta este optiunea lor. Noi am ridicat aceastã problemã, pe care si-a dat acordul si administratorul special si cel judiciar”, a mai spus Cîmpean.
Cele douã unitãti miniere Lupeni si Lonea, la care s-a  prelungit activitatea extractivã, ar urma sã se închidã abia în 2024, însã, Guvernul Orban trebuie sã facã acum demersurile la Bruxelles, timpul fiind limitat.
Diana Mitrache