Sindicatele din minerit cer statului român ajutor pentru Lupeni si Lonea

Au reusit sã prelungeascã activitatea de extractie la douã dintre minele din Valea Jiului, Lupeni si Lonea, iar acum cer celor de la Ministerul Economiei sã renotifice oficialitãtile de la Bruxelles în acest sens.
De fapt, sindicatele din mineritul Vãii Jiului spun cã primordialã este înfiintarea Complexului Energetic Valea Jiului, o nou entitate care ar urma sã functioneze exclusiv pe partea de sud a  judetului Hunedoara si din care va fi exclusã Termocentrala Mintia. În plus, acum este momentul ca  actualul guvern sã arate interesul pentru zona de aici, notificând în timp util Comisia de la Bruxelles cu privire la activitatea si finantarea celor douã unitãti miniere.
„Pentru aceste mine, în baza studiului GIG, trebuie fãcutã renotificarea la Bruxelles din partea statului român, pe noul orizont de timp în care ele vor functiona. Aici au fost niste etape parcurse de vechiul guvern, inclusiv douã întâlniri la Bruxelles, dar lucrurile s-au oprit”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Minerii încearcã astfel sã prelungeascã functionarea complexului, pânã când toti angajatii ar urma sã plece din sistem. Acum, însã, pentru cã mai este nevoie de specialisti, acestia ar urma sã vinã de la minele care se închid, din rândul celor care nu au conditii de pensionare. Totusi, în urma discutiilor cu noii administratori, judiciar si special, angajatii care se transferã nu vor primi sumele compensatorii. „Am discutat si s-a cãzut de acord sã preluãm de la SNIM acele 27 de persoane de pe liste, care nu îndeplinesc conditiile de pensie si mai au multi ani de lucru în subteran. Ei, însã, trebuie sã renunte la a se concedia colectiv de la cele douã sucursale pe închidere. Trebuie sã îsi facã lichidarea la zi si asta este optiunea lor. Noi am ridicat aceastã problemã, pe care si-a dat acordul si administratorul special si cel judiciar”, a mai spus Cîmpean.
Cele douã unitãti miniere Lupeni si Lonea, la care s-a  prelungit activitatea extractivã, ar urma sã se închidã abia în 2024, însã, Guvernul Orban trebuie sã facã acum demersurile la Bruxelles, timpul fiind limitat.
Diana Mitrache

7 comentarii la „Sindicatele din minerit cer statului român ajutor pentru Lupeni si Lonea

 • 15 decembrie 2019 la 19:34
  Permalink

  … dar si investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan

  Răspunde
  • 16 decembrie 2019 la 16:00
   Permalink

   Incet dar sigur se vede ‘moartea’ mineritului’ ! Investitii se fac in boarfele din cnh cretinule !!!

   Răspunde
 • 16 decembrie 2019 la 06:47
  Permalink

  „din care va fi exclusã Termocentrala Paroseni” ??? pana acum se vorbea de-a fii inclusa :P,,, gresesc eu sau doar e o greseala de redactare????

  Răspunde
  • 16 decembrie 2019 la 16:54
   Permalink

   sa le inchida ,am ajuns sclavi pe plantatie ,noi muncim pe maruntis si ei i-au bani cu sacu

   Răspunde
 • 16 decembrie 2019 la 13:49
  Permalink

  ar trebui sa le inchida fara discutie.multa munca si bataie de cap degeaba

  Răspunde
 • 16 decembrie 2019 la 19:24
  Permalink

  ,,…sindicatele spun ca …”Le spun eu ceva acestor lideri de sindicat:sa mearga sa lucreze in mediul privat,sa vada ce simpla a e treaba!Nu iti face nimeni pomeni,esti rentabil,o duci bine,nu esti rentabil DISPARI!Oameni cat muntele,va tot milogiti,nu va e jena?Inchideti dracului sandramaua,mai exista si altceva pe lumea asta decat aceasta tentativa de minerit!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.