În urma unei petitii ce a fost semnatã de peste 1000 de oameni, avem tren ce pleacã din Petrosani spre Bucuresti si pe timpul zilei.
Din 15 decembrie 2019, va exista o cursã pe timp de zi din capitalã cãtre Valea Jiului, iar CFR Cãlãtori a decis sã prelungeascã traseul trenului IR 1823 Bucuresti-Craiova-Tg Jiu, pânã la Petrosani-Subcetate-Cãlan-Simeria, cu plecare din Bucuresti Nord la ora 08:45, începând cu noul mers al trenurilor 2019-2020. Initiatorul petitiei a fost Mircea Maris, care s-a arãtat încântat de numãrul mare al celor ce au semnat-o, spunând acum cã „putem vedea si din tren frumusetea parcului National Defileul Jiului pe timpul zilei”.
Acesta a intrat în vigoare duminicã, 15 decembrie 2019, iar la baza petitiei ce a sensibilizat CFR Cãlãtori au stat urmãtoarele argumente:  Nu existã nicio legãturã directã, pe timp de zi, cu plecare dimineatã din Bucuresti cãtre Valea Jiului si judetul Hunedoara.
În intervalul orar 8-17, în cursul sãptãmânii, iar sâmbãtã între orele 10-19, nu existã nicio cursã din Târgu Jiu cãtre destinatiile Petrosani, Simeria, Deva. Nu exista un tren de  legãturã cu IR 1823 (ruta Bucuresti – Craiova – Târgu Jiu) care sã asigure transportul cãlãtorilor cãtre Petrosani.
Mai mult, de  introducerea unei rute pe Valea Jiului va beneficia toatã aceastã zonã, prin turistii care se vor putea deplasa cu usurintã spre  Vale, în special cãtre statiunile montane: Parâng, Straja si tot judetul Hunedoara. iar ultimul argument ce a convins CFR a fost cã noua rutã a facilita si legãtura  cãlãtorilor cu alte mijloace de transport public din Petrosani si Valea Jiului, pe ruta Petrosani-Vulcan-Lupeni-Uricani, respectiv Petrosani-Petrila-Lonea. Acesta circulã pânã la ora 22:00.
În noul mers al trenurilor, ce a intrat în vigoare de duminicã, din Petrosani spre capitalã avem curse la orele 0,00, apoi la 9,15, la amiazã la ora 13,32 si ultimul tren pleacã la 23,40. Iar din Bucuresti spre statia CFR Petrosani trenurile pleacã la 8,45, apoi la 16,35 si si ora 23,40.
Într-un comunicat remis presei, CFR Cãlãtori mai specificã si faptul cã: „În perioada sãrbãtorilor de iarnã si sfârsitului de an, CFR Cãlãtori va utilizã întreaga sa capacitate de transport tehnic disponibilã. Pentru evitarea aglomeratiei, recomandãm pasagerilor sã îsi programeze din timp cãlãtoria cãtre destinatiile dorite, sã foloseascã toate trenurile puse la dispozitie de CFR Cãlãtori din graficul unei zile de circulatie si sã îsi achizitioneze cu anticipatie legitimatiile de cãlãtorie,  utilizând toate canalele de distributie puse la dispozitie”.
Diana Mitrache