Banul face diferenta între viatã si moarte

Criza financiarã, lipsa locurilor de muncã si lipsa unui trai decent stim cã a afectat toatã tara. Dar una dintre cele mai mari probleme o reprezintã servicile medicale. Tot mai multã lume se plânge de faptul cã pentru orice serviciu medical sau tratamente pe care trebuie sã le facã, unele dintre ele fiind chiar vitale, trebuie sã scoatã din buzinare foarte multi bani ceea ce marea majoritate a populatiei nu are de unde.

În ultima vreme întâlnim tot mai multã lume care suferã de nenumãrate afectiuni medicale chiar foarte grave iar problema cea mai mare o reprezintã faptul cã din spitale nu pot primi un tratament adecvat bolii respective deoarece nu existã medicatia necesarã. Ei primesc tot felul de retete medicale cu care se meargã la farmacii pentru a-si putea lua aceste medicamente necesare.

Etapele în care cei bolnavi sunt plimbati de colo colo sunt multe si foarte obositoare. Astfel pentru a fi internati, mai întâi trebuie sã se adreseze medicilor de familie pentru eliberarea biletelor de trimitere cãtre sectiile din spitale pentru investigatii amãnuntite. Binenteles cã pentru eliberarea biletelor se plãteste o anumitã sumã de bani. De aici dupã o lungã asteptare la coadã oamenii se îndreaptã cãtre spitale unde primul lucru pe care îl obseva este cã mai trebuie sã mai stea la o coadã foarte mare chiar si cu numãr de ordile luat în prealabil. Rãsuflând usurati cã au intrat la cabinetele de specialitate realizeazã cã si dacã se interneazã si dacã îsi fac tratamentele de la domiciliu, este acelasi lucru pentru cã spitalele nu detin tot timpul medicatia necesarã pentru tratarea anumitor afectiuni iar oamenii sunt nevoiti sã i-a retete medicale si sã meargã la farmacii pentru achizitionarea lor.

Desi aceste retete sunt compensate, la farmacie li se spune cã trebuie sã plãteascã pretul întreg pentru medicamente pentru cã CJA nu au mai decontat de foarte multã vreme banii necesari iar farmaciile nu-si mai pot permite sã compenseze preturile. Dupã o lungã asteptare la cozile farmaciilor putem vedea cum unii bãtrâni sau oameni care nu-si pot permite sã dea atâtia bani prefera sã plece tristi si se gândesc cã decât sã arunce foarte multi bani pe medicamente, care poate în unele cazuri fac diferenta între viatã si moarte, mai bine cumpãra mâncare si îsi plãtesc datoriile cãtre stat pentru cã se gândesc cã altfel pot fi penalizati.

Multi se întreabã pentru ce au muncit o viatã întreagã si au plãtit la stat toate impozitele si asigurãrile de rigoare dacã atunci când au nevoie urgentã de serviciile medicale tot sunt nevoiti sã plãteascã.

O problemã foarte mare în acest sens o au si tinerele mãmici care trebuie sã-si vaccineze noii nãscuti la anumite perioade de timp iar aceste vaccine nu se mai afla în posesia medicilor de familie, trebuie cumpãrate iar preturile sunt cuprinse între 100 si 600 lei sau mai mult în functie de vaccin.

Ca o ironie sau mai bine zis o sfidare fatã de toti locuitorii tari, dupã cum putem vedea la televizor, sunt politicienii si oamenii de afaceri care îsi fac toate tratamentele în strãinãtate, în special la Viena, si prefera sã se trateze acolo decât sã facã în asa fel încât sã functioneze corect si bine si sistemul sanitar din România. Tragem concluzia cã nu le pasã de semenii lor dar trebuie sã nu uite cã toate aceste serviici de care beneficiazã sunt tot din banii populatiei si mai trebuie sã stie cã odatã la câtiva ani sunt alegeri la care toti asteaptã voturi dar pentru aia nu fac absolul nimic sã le merite.

Raul IRINOVICI

 

Un comentariu la „Banul face diferenta între viatã si moarte

  • 3 noiembrie 2012 la 10:19
    Permalink

    Asa este multi nu merg la dentis la oftamolog sau in general la medic nau bani nau nici unde sa lucreze cu un salar decent si acum sa fim seriosi salariul minim este 700 lei din ei platesi intretinere mancare cu ce ramane omul multe firme nici minimul nul dau de exemplu sc axis corporate security srl la care seful de zona se jura ca ne da toate drepturile aferente cum ar fi spor de noapte salar minim deci e bine sa fi un fel de baronel. Va Multumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.