CEH adunã datoriile

Minus cu minus nu înseamnã plus la Complexul Energetic Hunedoara. De la un trimestru la altul, societatea energeticã hunedoreanã, se adânceste în datorii. Datele oficiale aratã cã la data de 30 septembrie, CEH avea la bugetul de stat datorii în valoare de peste 1,2 miliarde de lei.
Potrivit ANAF,  la 30 septembrie CEH datora la bugetul de stat 605.878.748 de lei, în timp ce obligatiile restante la bugetul asigurãrilor sociale de stat erau în sumã de 500.670.334 lei.  Obligatiile restante la bugetul  asigurãrilor pentru somaj erau în sumã de 12.491.529 de lei, iar  obligatiile restante la bugetul  asigurãrilor de sãnãtate se ridicã la suma de 125.116.912 de lei.
La mijlocul lunii noiembrie, Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolventã, dupã ce Tribunalul Hunedoara a admis  cererea creditorilor care au solicitat acest lucru. Complexul Energetic Hunedoara “se aflã în încetare de platã”. Asa a motivat Tribunalul Hunedoara sentinta în dosarul în care s-a pronuntat insolventa societãtii.
Creditorii au de recuperat sume uriase
Si creditorii Complexului Energetic Hunedoara au de recuperate sume colosale.  Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului are de recuperat de la Complexul Enegetic Hunedoara peste 50 de milioane de lei. Suma reiese din motivarea sentintei în care Tribunalul Hunedoara a admis deschiderea procedurii insolventei Complexului Energetic Hunedoara. Instanta a admis solicitarea  creditorilor. 50.040.521,97 lei are de  recuperat Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului de la Complexul Enegretic Hunedoara.
Conform motivãrii postate pe rolii.ro, 11 creditori ai Complexului Energetic Hunedoara au de recuperat de la societate suma de 69.009.754,5 lei. Potrivit  documentului este vorba de creante certe, exigibile si neachitate, mai vechi de 60 zile.
“Se constatã cã, fatã de valoarea totalã de 69.009.754,5 lei a creantelor susmentionate, certe,  exigibile si neachitate, mai vechi de 60 zile, fatã de împrejurarea cã în ce îl priveste pe debitor se desfãsoarã în prezent mai multe proceduri de  executare silitã, pentru satisfacerea cãrora fondurile bãnesti existente nu sunt suficiente, dupã cum recunoaste însãsi debitorul, judecãtorul sindic constatã cã doveditã împrejurarea cã debitorul se aflã în încetare de plãti. Constatã de asemenea cã pasivul sãu exigibil este de 69.009.754,5 lei, peste valoarea prag de 40.000 lei stabilitã de disp.art.5 pct.72 din Legea 85/2014”, aratã motivarea în care judecãtorii au decis deschiderea insolventei Complexului Energetic Hunedoara, potrivit rolii.ro.
Pe lângã creditorii care au solicitat insolventa Complexului Energetic Hunedoara se numãrã si institutiile statului român care nu au fãcut parte din proces. La Administratia Fondului de Mediu CEH are de achitat douã miliarde de lei pentru neachizitionarea certificatelor de carbon.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „CEH adunã datoriile

  • 10 decembrie 2019 la 10:41
    Permalink

    si pnl va face ce a facut si psd-ul adica ingroapa banii tuturor romanilor in subteranele vaii ,deci PNL +PSD = aceasi mizerie

Comentariile sunt închise.