Fotografii si scurte filme vor fi prezentate la Petrosani de Ziua Muntelui.
Se ocupã de acest eveniment Cazimir Radvanski, presedintele Asociatiei Pro Parâng, iar la vernisaj sunt invitati sã ia parte toti cei care doresc.
„Evenimentul va avea loc la sala de marmurã a primãriei din Petrosani, în data de 11 decembrie, iar vernisajul poate fi vizionat între orele 10,00 – 12,30. Dupã aceea, avem proiectii de filme si o festivitate de premiere a celor mai frumoase fotografii. Fiind un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale a Muntilor, care se sãrbãtoreste la 11 decembrie, am considerat un bun prilej de a promova frumusetile oferite de masivele muntoase ce delimiteazã Valea Jiului. Deci sunt acceptate fotografii cât mai inedite cu peisaje din Masivul Parâng, Vâlcan, Retezat si Sureanu”, a spus Cazimir Radvanski.
Participantii la concurs trebuie sã aibã drept de autor asupra fotografiilor trimise, miercuri urmând sã poatã fi vizionate în cadrul expozitiei. Locul I primeste 300 de lei; Locul II – 200 lei si Locul III – 100 lei. Se vor acorda diplome. Juriul este format din 5 persoane si fiecare va analiza independent lucrãrile (fãrã sã cunoascã datele concurentului) având posibilitatea de a acorda de la 1 la 5 puncte. Se va întocmi un clasament, iar primele 20 vor fi considerate finaliste. Acoperind aproximativ 22% din suprafata Pãmântului, muntii joacã un rol important spre o crestere economicã sustenabilã. Nu numai cã furnizeazã mijloace de subzistentã si asigurã un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trãiesc la munte din întreaga lume, adicã 13% din populatia globalã, dar alte câteva milioane de persoane beneficiazã de pe urma acestei bogãtii naturale.
Diana Mitrache