Studentii Universitãtii din Petrosani au efectuat o vizitã de studiu la Primãria municipiului Deva. Este vorba de un grup de studenti de la Facultatea de Stiinte – specializarea Administratie Publicã, din cadrul Universitãtii din Petrosani.
Tinerii studenti au vrut sã stie ce înseamnã bunele practici în  administratia publicã localã. Ei au avut ocazia sã participe si la o sedintã a Comisiei de Fond Funciar.
La întâlnire au fost prezenti si cei doi Viceprimari ai Municipiului Deva – Ovidiu Mos si Ferdinand Zoltan Pogocsan, Secretarul General al Municipiului Deva – Laura Sârbu, directorul economic al Primãriei, consilierii primarului si sefi de servicii.
„Încã de la început, împreunã cu colegii mei le-am spus studentilor cât este de important sã nu tii cont de culoarea politicã, ci sã faci doar administratie publicã. Noi, la Deva, am reusit, suntem o echipã unitã si acest lucru se vede în realizãrile noastre. Dacã faci politicã, cei care pierd sunt cetãtenii, iar noi nu ne dorim acest lucru. Avem o relatie bunã si cu consilierii locali care au înteles cã votul lor conteazã pentru dezvoltarea municipiului resedintã de judet.
Le-am vorbit studentilor despre munca unui primar, dincolo de aparente si de atributiile stabilite de lege. Un primar poate face multe lucruri bune pentru comunitatea sa. Vorbesc despre lucruri concrete, despre a transforma vorbele în fapte, pentru cã atunci când i-au dat votul lor, oamenii si-au pus toatã încrederea si speranta în el pentru o viatã mai bunã”,  a spus Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Un primar trebuie sã fie un bun gospodar dar sã aibã si o viziune pe termen mediu si lung pentru a creste calitatea vietii cetãtenilor.
“Le-am mai povestit studentilor despre proiectele pe fonduri europene care se aflã în diferite stadii, despre cele pe fonduri guvernamentale dar si despre investitiile finantate de la bugetul local sau cu ajutorul unor împrumuturi – toate acestea pentru a construi un viitor mai bun pentru copiii nostri, aici acasã, la Deva!”,  a mai spus sursa citatã.
La Consiliul Judetean, grupul de studenti din anul II si III, însotiti de profesori coordonatori, s-a întâlnit cu  presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora, si cu secretarul general al judetului, Daniel Dan. Presedintele Mircea Flaviu Bobora le-a vorbit tinerilor despre strategia de dezvoltare a judetului Hunedoara, despre  prioritãtile insitutiei, despre rolul Consiliului Judetean Hunedoara  în implementarea proiectelor care schimbã în bine fata comunitãtii locale. Educatia, ca prioritate strategicã, sãnãtatea, îmbunãtãtirea infrastructurii de drumuri judetene si investitiile care s-au realizat, reducerea decalajelor între zona ruralã si urbanã prin implementarea unor proiecte de alimentare cu apã, canalizare si  construirea unor retele de gaz, atragerea de  fonduri europene în  valoare de peste 400 de milioane de lei, au fost câteva dintre principalele repere ale discutiei. Lor li se adaugã interesul conducerii institutiei pentru dezvoltarea turismului prin îmbunãtãtirea infrastructurii de acces, prin proiecte de conservare, restaurare si valorificare a patrimoniului istoric bine reprezentat în judetul Hunedoara,  promovarea zonelor  naturale deosebite, a traditiilor si obiceiurilor. La buna promovarea a judetului a contribuit din plin si multitudinea evenimentelor culturale organizate, în ultimii ani, sub patronajul Consiliului Judetean Hunedoara. Toate proiectele gândite de echipa aflatã la  conducerea Consiliului Judetean Hunedoara au primit girul consilierilor judeteni care, prin votul lor în plen, le-au  transpus în hotãrâri.
Secretarul general al judetului, Daniel Dan, a purtat cu studentii o  discutie aplicatã pe  marginea modului de functionare a Consiliului Judetean Hunedoara, a institutiilor pe care le are în subordine si care oferã servicii publice de interes judetean. Facultatea de Stiinte din cadrul Universitãtii Petrosani functioneazã din anul universitar 1993-1994, odatã cu crearea, într-un spatiu academic si social- economic dominat de tehnicã, dar când piata muncii, nevoile Vãii Jiului si ale regiunii înconjurãtoare, impun si alte orientãri, a unor specializãri din domeniul stiintelor economice, stiintelor sociale, stiintelor exacte.
Astãzi, la aproape 25 de ani de la înfiintare, peste 1000 de studenti si masteranzi studiazã în cadrul a opt programe universitare de licentã la învãtãmântul cu frecventã, trei programe universitare de licentã la învãtãmântul la distantã si sase programe  universitare de masterat. Facultatea de Stiinte functioneazã din anul universitar 1993-1994, odatã cu crearea, într-un spatiu academic si social-economic dominat de tehnicã, dar când piata muncii, nevoile Vãii Jiului si ale regiunii înconjurãtoare, impun si alte orientãri, a unor specializãri din domeniul stiintelor economice, stiintelor sociale, stiintelor exacte.
Cosmin BACIU